Ebben a cikkben:

Szennyvíztisztítás lépései

2021. április 27.
498
Hogyan zajlanak a szennyvíztisztítás lépései

A fenntartható jövő, és a környezetvédelem érdekében meg kell tenni mindent, ami az ember természetkárosító tevékenységét ellensúlyozni tudja. A szennyvíztisztítás ebben kiemelt szerepet kap napjainkban, ezért a következő cikket ennek a témának szenteljük és igyekszünk rávilágítani a szennyvíztisztítás részletes céljaira, illetve bemutatjuk, hogy mik a szennyvíztisztítás lépései.

Mik a legfőbb céljai a szennyvíztisztításnak, hogyan zajlik?


A szennyvíztisztítás mögött több célt is ki lehet emelni, azonban ha csupán a legjelentősebb okait ragadjuk meg a folyamatnak, akkor három nagyobb motivációs faktort különíthetünk el.
Az első és legfontosabb feladat eltávolítani a különböző szennyező anyagokat a szennyvízből olyan mértékben, hogy a tisztított vízben maradt szennyeződéseket a befogadó természetes víz öntisztító ereje képes legyen lebontani.  A második fontos teendő az iszaphulladék kezelése, illetve annak elhelyezése. Mindezt úgy kell megoldani, hogy a lehető legkisebb környezeti szennyezéssel járjon. A szennyvíztisztítás harmadik legfőbb célja pedig a kinyert szerves hulladék biomassza talajjavító anyagokká és biogázzá való átalakítása, tehát az újrahasznosítás.

Tudjon meg többet a szennyvíztisztítási megoldásainkról

A szennyvíztisztítás menete


A ma érvényben lévő környezetvédelmi elvárásoknak megfelelően a három fokozatos víztisztítók alkalmazása a kötelező. A szennyvíztisztítás lépései ennek megfelelően három fő fázisra bonthatóak. Az első fázisban zajlik a mechanikai tisztítás, amikor is a szennyvíztisztító létesítményekben a nagyobb méretű, szabad szemmel is látható szilárd szennyeződéseket szűrik ki, szennyvízrácsok, szűrők és aprító szűrők segítségével. Majd ezt követően, de még ugyan ebben a szakaszban a kisebb méretű anyagok, mint például a homokszemcsék, kisméretű ásványi anyagok eltávolítását oldják meg gravitációs, vagy centrifugális elven, majd a különböző zsiradékok is sorra kerülnek. Ezt követi a második szakaszban a biológiai tisztítás. Ekkor úgynevezett aerob baktériumok segítségével távolítják el a szerves alapú szennyeződéseket. A tisztítás utolsó, harmadik fázisában kerül sorra a foszfor, és nitrogénvegyületek eltávolítása, illetve a fertőtlenítés sem maradhat el a folyamat záróakkordjaként. A mikroszennyeződéseket aktív szénnel lehet megkötni, míg az ammónia, nitrit, nitrát, foszfor stb. sóinak koncentrációját desztillációval, fordított ozmózissal, ioncseréléssel, elektrodialízissel lehet csökkenteni.

szennyvíztisztítás lépései
A szennyvíztisztító telepek hatalmas szerepet játszanak a környezetvédelemben és a fenntartható jövő biztosításában

Természetesen a bemutatott folyamatok csak a szennyvíztisztítás lépései nagyvonalakban, ezen túlmenően még rengeteg tennivaló van, hiszen mint arra már korábban kitértünk, a szennyvíztisztítás során kinyert szerves anyagokkal még vannak további teendők.

Az úgynevezett szennyvíziszapot vízteleníteni kell, majd azt a mezőgazdaságban lehet talajjavító anyagként alkalmazni, de csak bizonyos növények esetében. Napjainkban egyre gyakrabban hallhatjuk a biomassza kifejezést is, mely nem véletlen, hiszen megújuló energiaforrásként tartjuk számon. A szennyvíziszapból biogázt is elő lehet állítani, mely alkalmas villamos áram termelésére is. Ez azért kifejezetten hasznos, mivel a szennyvíztisztító energiaigényének egy jelentős része fedezhető ezzel a módszerrel.

Kommunális és ipari szennyvízA szennyvíztisztítást kategorizálni is lehet aszerint, hogy kommunális-, vagy ipari szennyvizek tisztításáról van-e szó. Előbbi, tehát a települési, lakossági szennyvíz tisztítása a nem oldott szennyezőanyagok, illetve az oldott anyagok eltávolításából és lebontásából áll. A szilárd szennyeződéseket, szemcsés ülepedő anyagokat úgynevezett homokfogóval választják le, majd ezután a már bemutatott procedúrának megfelelően következik az olaj- és zsírfogó és egyéb elemek. Itt a sűrűségbeli különbségeket kihasználva a vízfelszínen úszó anyagokat szűrik ki. Az így megtisztított szennyvizet ezután pár óráig ülepítő medencékbe vezetik, ahol a nem oldott, ülepíthető lebegőanyagok iszapként kiválnak. A kommunális szennyvizek tisztításakor kifejezetten fontos a növényi tápanyagok (ammónium, nitrit, nitrát, foszfor) eltávolítása.

Az ipari szennyvíz tisztítása azonban már teljesen más, a szennyvíztisztítás lépései itt egyéb, kiegészítő eljárásokat is megkövetelnek. Az ipari szennyvizek a legkülönfélébb tevékenységek melléktermékei, éppen ezért speciális eljárásokat igényelnek. A szennyvíz tulajdonságaitól függően léteznek olyan eljárások, mint például az extrakció, oxidáció, kristályosítás. Mind a kommunális, mind az ipari szennyvíz tisztítása során alkalmazott technológia a biológiai tisztítás, ahol a szennyvíz szerves anyagait bőséges levegőztetés mellett, mikroorganizmusokkal oxidáltatják.

Tudjon meg többet szolgáltatásunkról:

Szennyvíztechnológia és szennyvízcsatorna tervezés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!