Ebben a cikkben:

Megújuló energiaforrás, avagy talajszondás fűtés

2020. november 10.
2171
Alternatív fűtés avagy gazdaságos fűtés

A hőszivattyús rendszerek az alternatív fűtés egyik újabb irányzatát képviselik, mely egyszerre ideális megoldás az újonnan épült családi házakhoz, de akár a felújítások után is tökéletes opció. Mivel a geotermikus hőszivattyúk a földfelszín alól nyerik ki az energiát, rendkívül megbízhatónak bizonyulnak akár a legnagyobb hidegben is, nem csoda, hogy a hőszivattyú telepítés hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A földbe helyezett talajkollektoros-, talajszondás-, vagy víz-víz hőszivattyú az egyik leginkább környezetbarát alternatív fűtés bevezetését teszi lehetővé, hiszen működése közben nincs káros anyag kibocsátás, mivel a talaj hőjét hasznosítjuk. A talajszondás alternatív fűtés számos egyéb előnyt jelent a hagyományos fűtési rendszerekkel szemben, melyeket most röviden összefoglalunk Önnek.

Ha szeretne már most kérdéseivel hozzánk fordulni, szívesen várjuk megkeresését!

Kapcsolatfelvétel

Alternatív fűtés egy szebb világért


A talajszondás hőszivattyú a környezet energiájának, azaz a geotermikus energia hasznosítására szolgáló készülék, amely lehetővé teszi modern, olcsó és környezetbarát alternatív fűtés, hűtés kialakítását, valamint melegvíz előállítását is. A készülék a működtetésére felhasznált energiát nem közvetlenül hővé alakítja, hanem külső energia elvonásával a hőt alacsony hőfokszintről magasabb hőfokszintre emeli a talaj által eltárolt napenergiát hasznosítva, ezzel egy rendkívül gazdaságos fűtés rendszerének kiépítését kínálva. 

Mint azt már olvashatta, a hőszivattyús fűtés során a talajban tárolt hőenergiát hasznosíthatja. A geotermikus energia adta lehetőségek hatékony kihasználása végett az alternatív fűtés ezen formája egyre szélesebb körökben válik elterjedtté. A közkedveltségnek több oka is van, melyek felhozhatók, de alapvetően ez két fő meghatározó tulajdonság mentén alakult ki. Az első és legfontosabb tényező, amit említeni kell az a környezetbarát mivolta, mely magasfokú hatékonysággal párosul, mind teljesítményben, mind pedig anyagi értelemben. Akkor lesz igazán szemléletes a talajszondás hőszivattyú teljesítménye, ha ezt mérni is tudjuk, márpedig tudjuk. A hatékonyságot úgynevezett COP értékkel lehet kimutatni, mely azt mutatja meg, hogy egy-egy berendezés 1kWh áram elfogyasztása ellenében mennyi hőenergiát képes előállítani. A hőszivattyú esetében ez az érték 2 és 5 között mozog, magyarán rendkívül gazdaságos fűtés. 

Fontos változások 2022-től


Az új építésű ingatlanok esetében 2022. június 30-tól minden esetben kötelező előírás, hogy az ingatlan besorolásának el kell érni legalább a BB energiaosztályt és az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell biztosítani. Az előírás az új építésű ingatlanok mellett meglévő ingatlanok jelentős felújítása esetén is kötelező érvényű. Ennek az energetikai minősítésnek a hivatalos megnevezése a "Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő" osztály Természetesen az ettől jobb besorolás, az AA++, AA+, AA kategóriák is megfelelnek a rendeletnek. Az új épületek teljes energiafogyasztását is maximalizálja a közel nulla energiaigény követelményszintje, ami azt jelenti, hogy a megengedett számérték legfeljebb 100 KWh/m²a lehet. Ha az épület összesített energetikai jellemzője 100 KWh/m²a -nál több, az épület nem érheti el a BB minősítést. A gyakorlatban ezt egy energetikai tanúsítvánnyal kell igazolnia a tulajdonosnak a használatbavétel tudomásulvételének kérelmezésekor. Ha az energetikai besorolás nem éri el legalább a BB besorolást, a hatóság megtagadja a használatbavételt.


A közel nulla energiaigény követelménye figyelembe veszi az épületben felhasznált energiahordozókat, például azt, hogy gázzal, tűzifával vagy épp távhővel fűtünk. A közel nulla energiaigény követelményének eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. Erre tökéletesen megfelel a talajszondás megoldás is, mint alternatív fűtés, hiszen a hőszivattyú használatával a fűtéshez szükséges energia kb. 75%-át a megújuló energiából tudja biztosítani. A fennmaradó 25%-ot pedig egyéb eszközökkel, például napelemekkel is biztosítani lehet, így a közel nulla energiaigény megvalósítása már nem is tűnik nehéz feladatnak.


Mindezt a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról mondja ki.

Magas fokú hatékonyság a legnagyobb hidegben is


A hatékonyság és a megújuló energia használata egyúttal párosulnak az alacsony üzemeltetési költségekkel, illetve a széleskörű felhasználási lehetőségekkel. A föld hőjének hasznosításakor nem keletkezik káros anyag, égéstermék, de a rezsiköltségből is elfelejtheti a fűtésszámlát. Ez az alternatív fűtés kis energiaigényű rendszer, ami azt jelenti, hogy csupán a keringtetőrendszerhez szükséges elektromos áram, illetve a hőátvivő gáz sűrítéséhez. A COP érték alapján a talajszondás hőszivattyú a felhasznált áram 3-4-szeresét képes hőenergia formájában előállítani. A pénzügyi szempontból vett hatékonyság azonban ezzel még koránt sem merült ki, hiszen a talajszondás rendszer összeköthető egyéb megújuló energiaforrásokat hasznosító eszközökkel, úgy, mint a napelemekkel, ezzel pedig akár teljes egészében zöld energiára cserélheti otthona energiaigényének kielégítését, a gazdaságos fűtés és környezettudatosság jegyében. Az évről-évre emelkedő rezsiárak viszonylatában még inkább felértékelődik az energiafüggőség csökkentése és az alternatív fűtés. A talajszondák adta biztonságra ugyanakkor mindig számíthat, hiszen akár -35°C-ig is hiba nélkül megállják helyüket. Ráadásul nem csak fűtésre, de akár hűtésre is alkalmazható, így légkondicionálásra is kevesebbet kell áldoznia.

A gazdaságos fűtés mellett a hőszivattyús megoldás egyéb lehetőségeket is tartogat magában, hiszen meleg víz előállítására is alkalmas, így akár 60-70%-kal is csökkentheti a meleg víz előállításához szükséges elektromos energiafelhasználását.

alternatív fűtés, gazdaságos fűtés
A társított rendszerek mellett elfelejtheti a rezsiköltségek jelentős százalékát

Biztos befektetés


Az elmondottakon túl a hőszivattyú telepítés olyan egyéb előnyökkel is járhat, melyekről először nem is gondolja az ember, hogy mennyire hasznos. Remek példa erre, hogy a hőszivattyús fűtési rendszer biztosította folyamatos légcsere megakadályozza otthonában a penész megjelenését, vagy az, hogy nem kell kéményseprésre, gázkonvektorra, tüzelőfára költenie. Persze még megannyi funkcionalitásbeli és kényelmi szempontot tartogat.

A hőszivattyús fűtési rendszer, ellenben a klasszikus megoldásokkal, nem igényel különösebb karbantartást sem. Ugyanakkor nem hanyagolható el a rendszeres, átfogó vizsgálat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hozzávetőlegesen 20-30 éven keresztül akár hiba nélkül is működhet, így ebből az aspektusból is meglehetősen gazdaságos fűtés valósítható meg.

A bemutatott szempontok alapján tehát meglehetősen gazdaságos fűtés valósítható meg, azonban a hőszivattyú telepítés már komolyabb összegeket kóstál, de idővel mindenképp megtérül. Mindazonáltal azt is szem előtt kell tartani, hogy az eltérő természeti adottságok nagy mértékben befolyásolják a rendszer hatásfokát, vagy a kiépítés anyagi vonzatát. A talaj minősége például nehezítheti, vagy könnyítheti a fúrásokat, nem beszélve az esetleges talajvízről. Habár a talaj mélyebb rétegei állandó hőmérsékletűek, régiónként eltérő lehet, hogy milyen mélyre kell fúrni a tökéletes működés érdekében. A beruházás összegét ez nagyban meghatározza, akár csak otthona mérete, energetikai szükségletei. A kivitelezők ezért minden esetben előzetes terepszemlét tartanak, majd tervet készítenek, melynek részeként az is kiderül mennyit nyerhet a talajszondás hőszivattyú telepítésével, és, hogy mennyi idő alatt térülne meg ez a befektetés. Ennek fényében pedig nyugodt szívvel döntheti el, hogy ez mennyire lenne gazdaságos fűtés, és hogy szeretne-e belevágni.

Nagyvonalakban azt lehet elmondani, hogy egy átlagos családi ház esetében az alternatív fűtés ezen formájának kiépítése is több millió forint körül kezdődik. Figyelembe véve minden költséget, a hőszivattyút, a földmunkát, a munkadíjat és a szerelvények árát is. A költségek nagy mértékben nőnek, amennyiben a meglévő fűtési rendszer nem kompatibilis, ugyanis ez ilyenkor cserére szorul. A legideálisabb megoldás egyébként a padlófűtés, mint modern, a talajszondás rendszerrel kompatibilis alternatív fűtés. A megtérülés ideje természetesen nagyban függ a beruházás mértékétől, de a szakértők szerint legtöbb esetben 8 év alatt kifizetődik a befektetésünk.

Nem szabad azonban megijedni a nagyobb összegektől, hiszen több állami támogatás, pályázat is elérhető a háztartások energetikai besorolásának feljavításához. Érdemes jobban szétnézni ebben a témában és érdeklődni a lehetőségekről, hiszen így akár minimális befektetéssel is megvalósítható a talajszondás rendszer kiépítése a gazdaságos fűtés érdekében.

Hátrányok


A talajszondás hőszivattyú telepítésének hátrányaként legtöbben a magas árát emelik ki, azonban mint arról szót ejtettünk, ez számos támogatás és pályázat elnyerésével könnyen kiküszöbölhető. A talajszondás alternatív fűtés egy másik gyakran hangoztatott hátránya volt, hogy engedély beszerzésére volt szükség a kiépítéséhez, ami időigényes és macerás procedúra. Mivel geotermikus energia segítségével működik, 80-100 méter mélyről nyerjük ki a gazdaságos fűtés biztosításához szükséges hőt. Mivel a szondákat fúrással juttatjuk el a talaj mélyebb rétegeibe, ehhez a művelethez kötelező volt beszerezni a területileg illetékes bányakapitányság engedélyét. Az újabb szabályozás értelmében már csak bejelentés köteles tevékenység, melyhez terv benyújtására van szükség az illetékes bányakapitánysághoz!

Az elmondottak alapján, röviden azt a konklúziót lehet levonni, hogy amennyiben nem fél a hosszabb távon, ám garantáltan megtérülő beruházásoktól, akkor mindenképp érdemes az alternatív fűtés ezen formája mellett letenni a voksát. Remek választás a környezettudatos életmód felé vezető úton, emellett rendkívül költséghatékony megoldást jelent. Nem mellesleg pedig kényelmes, csendes, biztos megoldás, egyéb megújuló energiaforrással is tökéletes kombinációt alkot.

Kapcsolatfelvétel

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!