Ebben a cikkben:

Megújuló energiaforrás, avagy talajszondás fűtés

2020. november 10.
2667
Alternatív fűtés avagy gazdaságos fűtés

A hőszivattyús rendszerek az alternatív fűtés egyik újabb irányzatát képviselik, mely egyszerre ideális megoldás az újonnan épült családi házakhoz, de akár a felújítások után is tökéletes opció. Mivel a geotermikus hőszivattyúk a földfelszín alól nyerik ki az energiát, rendkívül megbízhatónak bizonyulnak akár a legnagyobb hidegben is, nem csoda, hogy a hőszivattyú telepítés hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A földbe helyezett talajkollektoros-, talajszondás-, vagy víz-víz hőszivattyú az egyik leginkább környezetbarát alternatív fűtés bevezetését teszi lehetővé, hiszen működése közben nincs káros anyag kibocsátás, mivel a talaj hőjét hasznosítjuk. A talajszondás alternatív fűtés számos egyéb előnyt jelent a hagyományos fűtési rendszerekkel szemben, melyeket most röviden összefoglalunk Önnek.

Ha szeretne már most kérdéseivel hozzánk fordulni, szívesen várjuk megkeresését!

Kapcsolatfelvétel

Alternatív fűtés egy szebb világért


A talajszondás hőszivattyú a környezet energiájának, azaz a geotermikus energia hasznosítására szolgáló készülék, amely lehetővé teszi modern, olcsó és környezetbarát alternatív fűtés, hűtés kialakítását, valamint melegvíz előállítását is. A készülék a működtetésére felhasznált energiát nem közvetlenül hővé alakítja, hanem külső energia elvonásával a hőt alacsony hőfokszintről magasabb hőfokszintre emeli a talaj által eltárolt napenergiát hasznosítva, ezzel egy rendkívül gazdaságos fűtés rendszerének kiépítését kínálva. 

Mint azt már olvashatta, a hőszivattyús fűtés során a talajban tárolt hőenergiát hasznosíthatja. A geotermikus energia adta lehetőségek hatékony kihasználása végett az alternatív fűtés ezen formája egyre szélesebb körökben válik elterjedtté. A közkedveltségnek több oka is van, melyek felhozhatók, de alapvetően ez két fő meghatározó tulajdonság mentén alakult ki. Az első és legfontosabb tényező, amit említeni kell az a környezetbarát mivolta, mely magasfokú hatékonysággal párosul, mind teljesítményben, mind pedig anyagi értelemben. Akkor lesz igazán szemléletes a talajszondás hőszivattyú teljesítménye, ha ezt mérni is tudjuk, márpedig tudjuk. A hatékonyságot úgynevezett COP értékkel lehet kimutatni, mely azt mutatja meg, hogy egy-egy berendezés 1kWh áram elfogyasztása ellenében mennyi hőenergiát képes előállítani. A hőszivattyú esetében ez az érték 2 és 5 között mozog, magyarán rendkívül gazdaságos fűtés. 

Fontos változások 2022-től


Az új építésű ingatlanok esetében 2022. június 30-tól minden esetben kötelező előírás, hogy az ingatlan besorolásának el kell érni legalább a BB energiaosztályt és az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell biztosítani. Az előírás az új építésű ingatlanok mellett meglévő ingatlanok jelentős felújítása esetén is kötelező érvényű. Ennek az energetikai minősítésnek a hivatalos megnevezése a "Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő" osztály Természetesen az ettől jobb besorolás, az AA++, AA+, AA kategóriák is megfelelnek a rendeletnek. Az új épületek teljes energiafogyasztását is maximalizálja a közel nulla energiaigény követelményszintje, ami azt jelenti, hogy a megengedett számérték legfeljebb 100 KWh/m²a lehet. Ha az épület összesített energetikai jellemzője 100 KWh/m²a -nál több, az épület nem érheti el a BB minősítést. A gyakorlatban ezt egy energetikai tanúsítvánnyal kell igazolnia a tulajdonosnak a használatbavétel tudomásulvételének kérelmezésekor. Ha az energetikai besorolás nem éri el legalább a BB besorolást, a hatóság megtagadja a használatbavételt.


A közel nulla energiaigény követelménye figyelembe veszi az épületben felhasznált energiahordozókat, például azt, hogy gázzal, tűzifával vagy épp távhővel fűtünk. A közel nulla energiaigény követelményének eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. Erre tökéletesen megfelel a talajszondás megoldás is, mint alternatív fűtés, hiszen a hőszivattyú használatával a fűtéshez szükséges energia kb. 75%-át a megújuló energiából tudja biztosítani. A fennmaradó 25%-ot pedig egyéb eszközökkel, például napelemekkel is biztosítani lehet, így a közel nulla energiaigény megvalósítása már nem is tűnik nehéz feladatnak.


Mindezt a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról mondja ki.

Magas fokú hatékonyság a legnagyobb hidegben is


A hatékonyság és a megújuló energia használata egyúttal párosulnak az alacsony üzemeltetési költségekkel, illetve a széleskörű felhasználási lehetőségekkel. A föld hőjének hasznosításakor nem keletkezik káros anyag, égéstermék, de a rezsiköltségből is elfelejtheti a fűtésszámlát. Ez az alternatív fűtés kis energiaigényű rendszer, ami azt jelenti, hogy csupán a keringtetőrendszerhez szükséges elektromos áram, illetve a hőátvivő gáz sűrítéséhez. A COP érték alapján a talajszondás hőszivattyú a felhasznált áram 3-4-szeresét képes hőenergia formájában előállítani. A pénzügyi szempontból vett hatékonyság azonban ezzel még koránt sem merült ki, hiszen a talajszondás rendszer összeköthető egyéb megújuló energiaforrásokat hasznosító eszközökkel, úgy, mint a napelemekkel, ezzel pedig akár teljes egészében zöld energiára cserélheti otthona energiaigényének kielégítését, a gazdaságos fűtés és környezettudatosság jegyében. Az évről-évre emelkedő rezsiárak viszonylatában még inkább felértékelődik az energiafüggőség csökkentése és az alternatív fűtés. A talajszondák adta biztonságra ugyanakkor mindig számíthat, hiszen akár -35°C-ig is hiba nélkül megállják helyüket. Ráadásul nem csak fűtésre, de akár hűtésre is alkalmazható, így légkondicionálásra is kevesebbet kell áldoznia.

A gazdaságos fűtés mellett a hőszivattyús megoldás egyéb lehetőségeket is tartogat magában, hiszen meleg víz előállítására is alkalmas, így akár 60-70%-kal is csökkentheti a meleg víz előállításához szükséges elektromos energiafelhasználását.

alternatív fűtés, gazdaságos fűtés
A társított rendszerek mellett elfelejtheti a rezsiköltségek jelentős százalékát

Biztos befektetés


Az elmondottakon túl a hőszivattyú telepítés olyan egyéb előnyökkel is járhat, melyekről először nem is gondolja az ember, hogy mennyire hasznos. Remek példa erre, hogy a hőszivattyús fűtési rendszer biztosította folyamatos légcsere megakadályozza otthonában a penész megjelenését, vagy az, hogy nem kell kéményseprésre, gázkonvektorra, tüzelőfára költenie. Persze még megannyi funkcionalitásbeli és kényelmi szempontot tartogat.

A hőszivattyús fűtési rendszer, ellenben a klasszikus megoldásokkal, nem igényel különösebb karbantartást sem. Ugyanakkor nem hanyagolható el a rendszeres, átfogó vizsgálat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hozzávetőlegesen 20-30 éven keresztül akár hiba nélkül is működhet, így ebből az aspektusból is meglehetősen gazdaságos fűtés valósítható meg.

A bemutatott szempontok alapján tehát meglehetősen gazdaságos fűtés valósítható meg, azonban a hőszivattyú telepítés már komolyabb összegeket kóstál, de idővel mindenképp megtérül. Mindazonáltal azt is szem előtt kell tartani, hogy az eltérő természeti adottságok nagy mértékben befolyásolják a rendszer hatásfokát, vagy a kiépítés anyagi vonzatát. A talaj minősége például nehezítheti, vagy könnyítheti a fúrásokat, nem beszélve az esetleges talajvízről. Habár a talaj mélyebb rétegei állandó hőmérsékletűek, régiónként eltérő lehet, hogy milyen mélyre kell fúrni a tökéletes működés érdekében. A beruházás összegét ez nagyban meghatározza, akár csak otthona mérete, energetikai szükségletei. A kivitelezők ezért minden esetben előzetes terepszemlét tartanak, majd tervet készítenek, melynek részeként az is kiderül mennyit nyerhet a talajszondás hőszivattyú telepítésével, és, hogy mennyi idő alatt térülne meg ez a befektetés. Ennek fényében pedig nyugodt szívvel döntheti el, hogy ez mennyire lenne gazdaságos fűtés, és hogy szeretne-e belevágni.

Nagyvonalakban azt lehet elmondani, hogy egy átlagos családi ház esetében az alternatív fűtés ezen formájának kiépítése is több millió forint körül kezdődik. Figyelembe véve minden költséget, a hőszivattyút, a földmunkát, a munkadíjat és a szerelvények árát is. A költségek nagy mértékben nőnek, amennyiben a meglévő fűtési rendszer nem kompatibilis, ugyanis ez ilyenkor cserére szorul. A legideálisabb megoldás egyébként a padlófűtés, mint modern, a talajszondás rendszerrel kompatibilis alternatív fűtés. A megtérülés ideje természetesen nagyban függ a beruházás mértékétől, de a szakértők szerint legtöbb esetben 8 év alatt kifizetődik a befektetésünk.

Nem szabad azonban megijedni a nagyobb összegektől, hiszen több állami támogatás, pályázat is elérhető a háztartások energetikai besorolásának feljavításához. Érdemes jobban szétnézni ebben a témában és érdeklődni a lehetőségekről, hiszen így akár minimális befektetéssel is megvalósítható a talajszondás rendszer kiépítése a gazdaságos fűtés érdekében.

Hátrányok


A talajszondás hőszivattyú telepítésének hátrányaként legtöbben a magas árát emelik ki, azonban mint arról szót ejtettünk, ez számos támogatás és pályázat elnyerésével könnyen kiküszöbölhető. A talajszondás alternatív fűtés egy másik gyakran hangoztatott hátránya volt, hogy engedély beszerzésére volt szükség a kiépítéséhez, ami időigényes és macerás procedúra. Mivel geotermikus energia segítségével működik, 80-100 méter mélyről nyerjük ki a gazdaságos fűtés biztosításához szükséges hőt. Mivel a szondákat fúrással juttatjuk el a talaj mélyebb rétegeibe, ehhez a művelethez kötelező volt beszerezni a területileg illetékes bányakapitányság engedélyét. Az újabb szabályozás értelmében már csak bejelentés köteles tevékenység, melyhez terv benyújtására van szükség az illetékes bányakapitánysághoz!

Az elmondottak alapján, röviden azt a konklúziót lehet levonni, hogy amennyiben nem fél a hosszabb távon, ám garantáltan megtérülő beruházásoktól, akkor mindenképp érdemes az alternatív fűtés ezen formája mellett letenni a voksát. Remek választás a környezettudatos életmód felé vezető úton, emellett rendkívül költséghatékony megoldást jelent. Nem mellesleg pedig kényelmes, csendes, biztos megoldás, egyéb megújuló energiaforrással is tökéletes kombinációt alkot.

Kapcsolatfelvétel

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása