Ebben a cikkben:

E-napló használata

2020. október 06.
2189
E-építés napló vezetésében megoszlanak a feladatok a megrendelő és a kivitelező között

A különböző vízgazdálkodással kapcsolatos létesítmények építtetéséhez vízjogi létesítési és üzemeltetési engedély szükségeltetik, ilyen lehet például egy öntözőrendszer vagy egy csatornahálózat. Az engedélyek beszerzése az első lépés a megvalósítás felé, azonban ezzel még koránt sincs vége az adminisztrációs kötelességeknek, hiszen úgynevezett e-építés napló vezetése szükséges, mely lényegében egy tűpontos dokumentációs mechanizmus.

Mit jelent az E-napló vezetése?


Az úgynevezett e-építés napló vezetése az építtető és a kivitelező közös feladata, melynek lényege, hogy a munkavégzés teljes időtartama alatt részletes dokumentációt kell vezetni a munkafolyamatok előrehaladásáról, a munkakörülményekről, szerződésekről és minden egyéb tényezőről. Az alábbi cikkben röviden megpróbáljuk összefoglalni, hogy miként is kell használni az elektronikus naplót.

E-építési napló

Fontos tudnivalók


Az elektronikus napló 2013 októberében kezdte meg pályafutását, azonban szakterületenként eltérő csatlakozási időponttal. Az építési napló vezetése kötelező, minden engedélyhez kötött építkezés kivitelezésekor, így a vízgazdálkodási területen is, utóbbi esetében 2014. július 1. óta.

Az elektronikus napló vezetésében megoszlanak a feladatok a megrendelő és a kivitelező között. A megbízó feladatkörét képzi az, hogy ügyfélkapuján keresztül megnyissa az elektronikus építési naplót, majd pedig azon kiossza az úgynevezett szerepköröket. Mind az építtető, mind a kivitelező cég jogosult, hogy feltöltse a munkaszerződést, engedélyeket, terveket és egyéb szükséges adatokat, valamint a munkaterület átadásáról szóló nyilatkozatot is. Ugyanakkor a megbízott vállalkozásnak is megvannak a maga kötelességei arról, hogy milyen adatokat kell rögzíteni. A kivitelező feladatkörét képzi a napi jelentések elvégzése, vagy a saját érdekkörbe tartozók meghívása is, mint például az alvállalkozók.

Napi jelentést kell tenni a kivitelezőnek a munkaterület átvételtől a visszaadásig, mely tartalmazza, hogy történt-e munkavégzés, milyenek voltak az időjárási körülmények, létszámadatokat, felhasznált anyagok mennyiségét és minőségét. Eseti bejegyzéseket a szerepkörök kiosztása után, minden szerepkörrel bíró személy tehet. Ez tartalmazza például a lényeges munkafázisok elérését, munkaterület átadását, engedélyek kérését, átadását. Mellékletek csatolása is szükséges, attól függően, milyen jellegű vízi létesítmény telepítéséről van szó, de alapvetően ide tartoznak a hatósági naplók, teljesítési igazolási naplók, gyűjtőnaplók. Ezek kitöltése a felelős műszaki vezető dolga.

e-építés napló vezetése az építtető és kivitelező közös feladata
Nem minden vízilétesítmény engedélyköteles, a hatósági engedélyhez nem kötött beruházások anélkül végezhetők

E-építés napló készenlétbe helyezés


Az elektronikus napló weboldalára belépve a főoldalon a ’Készenlétbe helyezés’ menüpont alatt indítható el a készenlétbe helyezési kérelem, amennyiben bejelentésköteles tevékenységről van szó.

A napló készenlétbe helyezése az építtető feladata, melyet megtehet személyesen, vagy meghatalmazotton keresztül, aki szintén lehet természetes-, de akár jogi személy is. A folyamat részeként ki kell választania az építmény típusát, ezt követően készenlétbe helyezheti a naplót, ahol is olyan részleteket kell közölni, mint: alapadatok, engedélyek, helyszínek, tervezők, közös gyűjtőnapló dokumentumai stb.

A napló benyújtása után az adatok már nem módosíthatók, így érdemes nagyfokú odafigyelést szentelni az adatok kitöltése során. A készenlétbe helyezés elfogadása után az E-főnapló megnyitását az építtető, vagy a meghatalmazottja végzi.

Az új E-főnapló létrehozásához a releváns menüpontra kell kattintani, majd megadni a kívánt adatokat. Az adatok rögzítése mellett kötelező feltölteni a kivitelezői szerződést is, mert amíg ez nem történik meg, addig nem végezhető el a munkaterület átadása. A szerződéses adatokat szintén az építtető, vagy meghatalmazottja rögzíti, de E-alnaplók esetében a kivitelező is megteheti ezt.

Az E-építés napló vezetése összetett és nehéz feladat, melynek átlátása sokszor még a kivitelezőknek is gondot okoz. Cikkünkben a legalapvetőbb dolgokra tértünk ki, ám ezeken felül számos kisebb, de ugyan olyan fontos teendő van a naplóvezetés vonatkozásában. A Tender Terv Kft. munkatársai azonban naprakészek minden tudnivaló és változás kapcsán, így ezen a téren is segítséget tudunk nyújtani ügyfeleinknek. Vállaljuk építési napló teljes körű vezetését, a kapcsolódó feladatok elvégzésével együtt.

Ha Ön sem tud eligazodni az elektronikus építési napló útvesztőiben, akkor keressen minket bizalommal!

Kapcsolatfelvétel

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!