A fúrott kutak vize gyakran ivóvíz tisztaságú, hiszen a talaj mélyebb rétegeiből, két vízzáró réteg közül nyerjük ki. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden esetben iható a felszínre hozott rétegvíz, hiszen sok esetben tartalmaznak olyan természetes úton bekerülő anyagokat, amelyek károsak lehetnek egészségünkre, vagy tönkretehetik háztartási gépeinket. Használat előtt fontos lépés a kútvíz bevizsgálása.
Kötelező vízvizsgálat
Egy telken, ha nincs vezetékes víz, vagy szeretnénk pénzt megtakarítani és függetlenedni a vízmű hálózattól, akkor a fúrt kutak kiváló alternatívát jelentenek. A fúrt kutak vizének minőségét a vízadó réteg típusa, mélysége befolyásolja. Néhol már 30 méter mélyen is vannak elérhető rétegvizek, máshol 50-100 méter mélyre kell fúrni ehhez. A víz kémiai tulajdonságait nagyban meghatározza a talaj típusa, a mezőgazdasági és ipari tevékenység, illetve a csapadék mennyisége is. Mindazonáltal a kémiai és fizikai szennyeződések mellett biológiai veszélyek is leselkedhetnek ránk. Komoly egészségügyi kockázatot, fertőzésveszélyt jelentenek a vízben elő egysejtűek, baktériumok.
A 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról 8/A. § (1) kimondja, hogy: „A kútból kitermelt víz felhasználásának módjára figyelemmel - különös tekintettel az ivóvíz-minőségű vízre vonatkozó rendelkezésekre - el kell végezni a víz minőségi vizsgálatát. A vizsgálandó paramétereket a vízügyi hatóság a létesítési engedélyben határozza meg.”
A kútvíz bevizsgálása a rendelet értelmében kötelező, ha azt ivóvízként szeretné hasznosítani, ugyanakkor ha nem emberi fogyasztásra szánja, a kútvíz vizsgálat csak opcionális. Bár felmerülhet a kérdés, biztonsággal fogyaszthatjuk-e az ivásra nem alkalmas vízzel locsolt növényeket.
Szennyező anyagok
A kútvízben leggyakrabban előforduló anyagok között találjuk a vasat, mangánt, arzént, ammóniát, metánt, magnéziumot, kálciumot, illetve olyan biológiai eredetű anyagokat, mint a vírusok, baktériumok, paraziták, algák, rovarlárvák, stb.. Ezen szennyeződések eltávolítására különböző víztisztító berendezéseket használhatunk. Ahhoz azonban, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, hogy milyen szennyeződések vannak a vízben, a kútvíz bevizsgálása elengedhetetlen. Akkor is érdemes ezt elvégezni, ha nem akarja ivóvíz gyanánt használni a kút vizét, hiszen például a magas vas, kálcium, magnézium tartalmú víz tönkreteheti a csöveket, háztartási gépeket, ruhákat. Megfelelő vízkezelés által azonban könnyen elejét vehetjük az említett problémáknak.
Új kút létesítése a cél? Keressen minket!
A laboratóriumi vizsgálatok megmutatják, hogy a Magyarországon, illetve az Európai Unióban érvényes határértékeknek megfelel-e az ivásra szánt kútvíz
A leggyakrabban vizsgált paraméterek kútvíz bevizsgálása során
Kémiai vizsgálatok
- pH érték
- Ammónium-ion
- Nitrit-ion
- Nitrát-ion
- Szulfát-ion
- Vas
- Mangán
- Lúgosság
- Keménység
- Klorid-ion
- Kémiai oxigénigény
- Fajlagos vezetőképeség
Nehézfém vizsgálatok:
- Ólom
- Arzén
- Trihalometán
Bakteriológiai vizsgálatok
- telepszám
- Coliform-szám
- E. coli-szám
- Enterococcus-szám
- Pseudomonas aeruginosa-szám
- Clostridium-szám
Mikroszkópos biológiai vizsgálatok
- Üledék mennyisége és minősége
- Vas- és mangánbaktériumok
- Kénbaktériumok
- Szennyezettségjelző baktériumok
- Algák és cianobaktériumok
- Házas amőbák
- Egyéb protozoák
- Gombák
- Fonalférgek
- Egyéb férgek
- Egyéb magasabbrendű szervezetek
A kútvíz vizsgálat során ellenőrzésre kerülő paraméterek listája jól mutatja, hogy mennyiféle szennyeződést tartalmazhat a tisztának gondolt rétegvíz. A kutak létesítése és kiépítése előtt tehát mindenképp érdemes szakértővel egyeztetni, tájékozódni a lehetséges szennyeződésekről, illetve a későbbiekben a vízkezelés módját illetően is célszerű szakemberek segítségét kérni.