Ebben a cikkben:

Lineár és dobos öntözés

2021. június 30.
1857
Lineár öntözés, dobos öntözés megfelelő tervezet alapján kialakítva

Bizonyára Ön is látott már utazás közben nézelődve a hatalmas termőföldeken a környezetből magasan kiemelkedő öntözőrendszereket. Nos ezek az eszközök az úgynevezett lineár öntözőberendezések. Az alábbi rövid cikkben ismertetjük, hogy mit érdemes tudni a lineár öntözés kapcsán, de kitérünk egy szintén népszerű kategóriára, a dobos öntözés bemutatására is. 

Lineár öntözés


A lineáris mozgású öntözőberendezések a hosszú, egyenes irányban elrendezett ültetvények öntözésére szolgálnak. Az önjáró berendezés kerekeken guruló tornyokból épül fel, s mint azt neve is elárulja, egy egyenes vonalon mozog, így egy csatorna, vagy hidránsor mentén haladva működik. Ezek a berendezések az USA-ban óriási népszerűségnek örvendenek a hatalmas termőföldek költséghatékony öntözése végett, nem csoda tehát, hogy a világ többi részén, így hazánkban is gyorsan elterjedtek.

A többtámaszú járva üzemelő öntözőgépek vízellátása történhet csatornából, hidránsorról, de kút vízellátására alapozva is üzemelhet. A szerkezetet villanymotorok hajtják, melyeket a szivattyút is mozgásban tartó motoros aggregát, vagy áramfejlesztő működtet.

Az öntözés ezen formája számos előnnyel jár, úgy mint az alacsony üzemeltetési költségek; helyileg célirányos, pontos, víz- és energiatakarékos öntözés. További pozitív tulajdonság, hogy a lineár öntözés egyenletes vízelosztást biztosít, valamint a növény vízigényéhez jól igazítható, illetve minimális taposási kárral jár, nyomásigénye kicsi, és alacsony élőmunka felhasználást igényel, ugyanis működésük teljességgel automatizálható, s a távvezérlés is megoldható GPS segítségével. Elsősorban a nagy kiterjedésű földek öntözésére alkalmas. 

Dobos öntözés


Szintén óriási népszerűségnek örvendhet az úgynevezett automata öntöződob is, mely a közép-, és nagybirtokok öntözésére nyújt tökéletes opciót a csapadékhiánnyal és a szélsőséges időjárással szemben. A birtok mérete és szerkezete gyakran eleve kizárja a lineár öntözés alkalmazását. Ilyen esetekben jelent alternatívát a csévélődobos mobil rendszerek, avagy a dobos öntözés alkalmazása, melyeket általában vízágyúkkal, vagy konzolokkal felszerelve használnak.

Az öntöződoboknak is megvannak a maguk előnyei, hiszen remek ár-érték arányt képviselnek, valamint mobilis és megbízható készülékek, könnyen szállíthatóak, tárolhatóak. Az öntözőkonzolok elősegítik az öntöződobbal történő kíméletes öntözést, ugyanis csökkentett cseppméretet biztosítanak, mely nemcsak a növényeket, de a talajt is kíméli. Illetve alacsonyabb nyomást igényel, ami az energiatakarékosság szempontjából igen csak előnyös tulajdonság. A konzolok által ráadásul csökken a légköri párolgási- és szélelhordási veszteség, így egyenletesebb a vízelosztás. A konzolok segítségével a dobos öntözés tehát szinte ugyanúgy képes biztosítani a talaj- és növénykímélő öntözést, a pontos szórásképet, mint az önjáró öntözőberendezések.

Noha Magyarországon az öntözőkonzolos módszer még kevésbé elterjedt, mégis ki kell emelni, hogy a csökkentett energia-, munkaerő- és vízigény akár 50%-kal is csökkentheti az egységnyi területre jutó öntözési költségeket, mintha azt vízágyúval oldanánk meg. Éppen ezért érdemes minél nagyobb hangsúlyt fektetni már az öntözőrendszer tervezés során arra, hogy a maximális hatékonyság minimális költségekkel párosuljon.

környezetkímélő lineá öntözés és dobos öntözés
A fenntartható jövőért folytatott küzdelem egyik nagyszerű vívmánya a környezetkímélő és energiatakarékos csévélődobos öntözőberendezés

Összegezve 


A mezőgazdaságban mindig létfontosságú kérdés az öntözőrendszer tervezés. Általánosságban elmondható, hogy a nagyméretű, egybefüggő földek öntözésére a lineár öntözés alkalmazása célszerű, míg a tagolt birtokrendszereken, egymástól messzebb eső területek vízellátására a dobos öntözés jelentheti a leghatékonyabb megoldást, hiszen utóbbi gyorsan áttelepíthető.

Amennyiben Ön is ki szeretné építtetni, vagy korszerűsíteni saját öntözőrendszerét, akkor ne késlekedjen felvenni velünk a kapcsolatot, hiszen az öntözőrendszer tervezés és kiépítés vállalkozásunk egyik fő szolgáltatása. Forduljon hozzánk bizalommal, mi segítünk megvalósítani az elképzeléseit!

Ajánlatkérés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!