Ebben a cikkben:

Esővíz szikkasztás, a védekezés megfelelő eszköze

2021. február 04.
653
esővíz szikkasztó rendszer kiépítése

A csapadékvíz elvezetése mindig elsődleges szempont kell, hogy legyen, mikor megtervezünk, vagy felújítunk egy lakó- vagy irodai környezetet, akár ipari létesítményt, hiszen a nem megfelelő csatornázás súlyos problémákhoz vezethet. A lezúduló víz megáll a kertekben, tönkreteheti a növényzetet, vagy megrongálhatja a lakó-, és gazdasági épületek alapzatát, szerkezetét.  Az új beépítésű vagy burkolt felületek növekedésével a probléma pedig napjainkban egyre csak fokozódik.

Többféle megoldás is létezik


A nem megfelelő csatornázás hiányában a gondok megelőzése végett akár egyedileg, saját kezűleg is megoldhatja a csapadékvíz elvezetésének problémáját, méghozzá annak egy helyre koncentrálásával a telken belül, úgynevezett esővíz szikkasztó berendezéssel. Mindazonáltal ennek megvalósítása nem minden esetben lehetséges, hiszen nagyban függ a talaj minőségétől, például csúszásveszélyes vagy agyagos talajjal rendelkező területeken csak nehezen, vagy egyáltalán nem megoldható, míg máshol egyenesen kötelező a csapadékvíz szikkasztása, illetve vízelvezető rendszerbe történő elvezetése.

Na de mi is az a csapadékvíz szikkasztó?


Az esővíz szikkasztó lényege, hogy a lehulló csapadékvíz egy tárolórendszerbe kerül, majd az onnan fokozatosan szivároghat be a talaj rétegeibe a kapillárishatás révén, azaz a felesleges vízmennyiség felfelé, lefelé vagy oldalirányba távozik a talajba. Az esővíz szikkasztó megakadályozza, hogy a víz megálljon a felszínen, s károkat okozzon. Ugyanakkor a szerkezet annak a veszélyét is magában hordozza, hogy átesünk a ló túloldalára, és a berendezés túlságosan is kiszárítja a talajt, ellehetetleníteni a növényzet megtelepedését, ezért nagyon fontos a szikkasztó megfelelő méretezése, melyet érdemes szakemberekre bízni.

esővíz szikkasztó működése
A szikkasztóblokk működési elve

A csapadékvízsüllyesztő vásárlása előtt érdemes a szakértői szakvélemény alapján mérlegelni. Választhat előre elkészített, fix méretű eszközök közül, de olyan szerkezetek is elérhetőek, melyek mérete egyénileg alakítható, mivel különböző modulokból épülnek fel. A berendezés egy blokkját úgy kell elképzelni mint egy műanyag, lyukacsos ládát, vagy szitát. Ha nem szeretné saját kezűleg kialakítani a szikkasztóblokkokat, akkor választhatja az előre méretezett szikkasztó alagutakat is. Bármely megoldás mellett is teszi le a voksát, a szikkasztókat vízáteresztő geotextíliával kell burkolni, hogy elérjük a maximális hatást.

A csapadékvizet lényegében bárhonnan el lehet juttatni a szikkasztóba, ehhez elegendő egy egyszerű csőrendszer kiépítése is. Az sem probléma, ha a telepítendő szerkezet felett járműforgalom van, csupán a megfelelő vastagságú burkolattal kell ellátni, ami egy átlagos gépjármű esetében kb. 60 centimétert jelent.

Esővíz szikkasztó méretezése

Szikkasztó alagút


A vízelvezetésre csatornarendszer híján az egyik legjobb megoldás, ha a vizet szikkasztó alagutakba vezetjük el. A módszer azon alapszik, hogy a talajban egymásba kapcsolható csöveket, azaz alagútelemeket fektetünk egy síkban. Az alagútba egy csövön keresztül érkezik a felesleges csapadékvíz, majd innen több irányba, a talaj alsóbb rétegeibe szivároghat, melyet a talaj is hasznosítani tud.

A szikkasztó alagutak előnye, hogy kiépítésük gyors és egyszerű, és csak ritkán igényelnek munkagéppel végzett beavatkozást. Emellett ez a megoldás rendkívül költséghatékony. Mérete, kapacitása pedig utólag is növelhető.

Szikkasztó blokk


A szikkasztó alagút mellett nyújt alternatív megoldást a szikkasztó blokk, vagy szikkasztó box, mely a burkolt területeken összegyűlt csapadékvizet tárolja, majd szikkasztja, de alkalmazható kerti tavak, víztározók vizének szikkasztására is. A klasszikus kavicsos szikkasztással ellenben sokkal több mennyiségű vizet képes befogadni, ráadásul a kialakítása is olcsóbb. A szikkasztó blokkok kiépítése sem nagy ördöngösség.

A szikkasztó blokk és alagút közti legfőbb különbséget az jelenti, hogy az alagút csak egy síkba, azaz egy rétegbe fektethető, tehát helyigénye is kiterjedtebb, míg a blokk felülete igény szerint növelhető, mellyel a teljesítménye is fokozható. Ha kertje kicsi, akkor érdemesebb tehát a szikkasztó blokkot választania.

A Tender Terv Kft. munkatársai és szakemberei hosszú évek tapasztalatait felhasználva, bármikor segítséget nyújtanak önnek, szikkasztó blokkok, alagutak kiválasztásában, telepítésében, karbantartásában. Amennyiben nem tudja, hogy milyen típusú berendezést vásároljon, vegye fel velünk a kapcsolatot, s mi segítünk tervei megvalósításában.

Kapcsolatfelvétel

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!