Alternatív fűtés = gazdaságos fűtés

Megújuló energiaforrás, avagy talajszondás fűtés

A hőszivattyús rendszerek az alternatív fűtés egyik újabb irányzatát képviselik, mely egyszerre ideális megoldás az újonnan épült családi házakhoz, de akár a felújítások után is tökéletes opció. Mivel a geotermikus hőszivattyúk a földfelszín alól nyerik ki az energiát, rendkívül megbízhatónak bizonyulnak akár a legnagyobb hidegben is, nem csoda, hogy a hőszivattyú telepítés hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A talajszondás fűtés számos előnyt jelent a hagyományos fűtési rendszerekkel szemben, melyeket most röviden összefoglalunk Önnek.

Ha szeretne már most kérdéseivel hozzánk fordulni, szívesen várjuk megkeresését!

 

Kapcsolatfelvétel

 

Alternatív fűtés egy szebb világért

Mint azt már olvashatta, a hőszivattyús fűtés során a talajban tárolt hőenergiát hasznosíthatja. A geotermikus energia adta lehetőségek hatékony kihasználása végett az alternatív fűtés ezen formája egyre szélesebb körökben válik elterjedtté. A közkedveltségnek több oka is van, melyek felhozhatók, de alapvetően ez két fő meghatározó tulajdonság mentén alakult ki. Az első és legfontosabb tényező, amit említeni kell az a környezetbarát mivolta, mely magasfokú hatékonysággal párosul, mind teljesítményben, mind pedig anyagi értelemben. Akkor lesz igazán szemléletes a talajszondás hőszivattyú teljesítménye, ha ezt mérni is tudjuk, márpedig tudjuk. A hatékonyságot úgynevezett COP értékkel lehet kimutatni, mely azt mutatja meg, hogy egy-egy berendezés 1kWh áram elfogyasztása ellenében mennyi hőenergiát képes előállítani. A hőszivattyú esetében ez az érték 2 és 5 között mozog, magyarán rendkívül gazdaságos fűtés. 

 

Magas fokú hatékonyság a legnagyobb hidegben is

A hatékonyság és a megújuló energia használata egyúttal párosulnak az alacsony üzemeltetési költségekkel, illetve a széleskörű felhasználási opciókkal. A föld hőjének hasznosításakor nem keletkezik káros anyag, égéstermék, de a rezsiköltségből is elfelejtheti a fűtésszámlát. Ez az alternatív fűtés kis energiaigényű rendszer, ami azt jelenti, hogy csupán a keringtetőrendszerhez szükséges elektromos áram, illetve a hőátvivő gáz sűrítéséhez. A COP érték alapján a talajszondás hőszivattyú a felhasznált áram 3-4-szeresét képes hőenergia formájában előállítani. A pénzügyi szempontból vett hatékonyság azonban ezzel még koránt sem merült ki, hiszen a talajszondás rendszer összeköthető egyéb megújuló energiaforrásokat hasznosító eszközökkel, úgy, mint a napelemekkel, ezzel pedig akár teljes egészében zöld energiára cserélheti otthona energiaigényének kielégítését, a gazdaságos fűtés és környezettudatosság jegyében. Az évről-évre emelkedő rezsiárak viszonylatában még inkább felértékelődik az energiafüggőség csökkentése. A talajszondák adta biztonságra ugyanakkor mindig számíthat, hiszen akár -35°C-ig is hiba nélkül megállják helyüket. Ráadásul nem csak fűtésre, de akár hűtésre is alkalmazható a keringtetés irányának megfordításával, a rendszer a meleg levegőt vezeti ki az épületen kívülre, így légkondicionálásra is kevesebbet kell áldoznia.

 

alternatív fűtés, hőszivattyús fűtés

A társított rendszerek mellett elfelejtheti a rezsiköltségek jelentős százalékát

 

Biztos befektetés

Az elmondottakon túl a hőszivattyú telepítés olyan egyéb előnyökkel is járhat, melyekről először nem is gondolja az ember, hogy mennyire hasznos. Remek példa erre, hogy a hőszivattyús fűtési rendszer biztosította folyamatos légcsere megakadályozza otthonában a penész megjelenését, vagy az, hogy nem kell kéményseprésre, gázkonvektorra, tüzelőfára költenie. Persze még megannyi funkcionalitásbeli és kényelmi szempontot tartogat. A bemutatott szempontok alapján tehát meglehetősen gazdaságos fűtés valósítható meg, azonban a hőszivattyú telepítés már komolyabb összegeket kóstál, de idővel mindenképp megtérül. Mindazonáltal azt is szem előtt kell tartani, hogy az eltérő természeti adottságok nagy mértékben befolyásolják a rendszer hatásfokát, vagy a kiépítés anyagi vonzatát. A talaj minősége például nehezítheti, vagy könnyítheti a fúrásokat, nem beszélve az esetleges talajvízről. Habár a talaj mélyebb rétegei állandó hőmérsékletűek, régiónként eltérő lehet, hogy milyen mélyre kell fúrni a tökéletes működés érdekében. A beruházás összegét ez nagyban meghatározza, akár csak otthona mérete, energetikai szükségletei. A kivitelezők ezért minden esetben előzetes terepszemlét tartanak, majd tervet készítenek, melynek részeként az is kiderül mennyit nyerhet a talajszondás hőszivattyú telepítésével, és, hogy mennyi idő alatt térülne meg ez a befektetés. Ennek fényében pedig nyugodt szívvel döntheti el, hogy ez mennyire lenne gazdaságos fűtés, és hogy szeretne-e belevágni.

Az elmondottak alapján, röviden azt a konklúziót lehet levonni, hogy amennyiben nem fél a hosszabb távon, ám garantáltan megtérülő beruházásoktól, akkor mindenképp érdemes az alternatív fűtés ezen formája mellett letenni a voksát. Remek választás a környezettudatos életmód felé vezető úton, emellett rendkívül költséghatékony megoldást jelent. Nem mellesleg pedig kényelmes, csendes, biztos megoldás, egyéb megújuló energiaforrással is tökéletes kombinációt alkot.

 

Kapcsolatfelvétel

vissza a többi cikkhez
Címkék
Adatvédelmi tájékoztató