öntözőkút és öntözőrendszer teljes körű kivitelezése

Öntözőrendszerek tervezése és telepítése

A történelem során már sokszor bebizonyosodott, hogy Magyarország legnagyobb kincse a termőföld, hiszen a természeti és éghajlati adottságoknak hála a magyar föld Európa egyik legfontosabb éléskamrája. A kiváló minőségű talaj, és a gazdák gondos munkájának eredménye a mézédes gyümölcsök, egészséges zöldségek, a príma gabonafélék, és még sorolhatnánk. Sajnos azonban a termelőknek évről-évre egyre jobban szembe kell nézni az éghajlatváltozás jelenségével, negatív hatásaival, ami leginkább a kevés csapadék és a forróság formájában hátráltatja a mezőgazdaságot.
Öntözőrendszerekre ugyan eddig is szükség volt, hiszen a gazdag terméshez ez elengedhetetlen, azonban ma már létszükségletté látszik válni a földek öntözése.

A Tender Terv Kft. szolgáltatásai között megtalálja az öntözőrendszerek teljes körű megtervezését, éljen bátran a sokéves szakmai tapasztalatunkkal. Várjuk megkeresését!

 

Ajánlatot kérek

 

Öntözőrendszer tervezése


A mezőgazdasági öntözés sokrétű dolog, ebbe beletartozik az üvegházakban alkalmazott mikroszóróktól, a csepegtető és szórófejes öntözéstől kezdve a szántóföldi gépi öntözésig minden. Az öntözőrendszer telepítés mérettől és kiterjedéstől függetlenül nagy szakértelmet igényel, fontos a precíz és hozzáértő munkavégzés. Egy mezőgazdasági öntözőrendszer kiépítése értelemszerűen a tervezésnél kezdődik. Már maga a koncepció kialakítása során is számos tényezőt figyelembe kell venni, és méréseket készíteni a talaj minőségéről, vízrajzi adottságokról, és persze a vízjogi engedélyek beszerzése sem elfelejtendő.
Most lépésről lépésre haladva röviden bemutatjuk, hogy az öntözőrendszer tervezés és öntözőrendszer telepítés milyen méréseket, folyamatokat igényel. Célunk, hogy rávilágítsunk arra, mennyire összetett és bonyolult műveletekről van szó, s a szakemberek alkalmazása elkerülhetetlen. Legyen szó akár kisebb kertek, vagy óriási kiterjedésű termőföldekről, a hibafaktor mindig magas, ha nem hozzáértő kezek munkájára számít.

 

  • Első lépés: a terület paramétereinek felmérése, adatgyűjtés

Az öntözőrendszer tervezés lényegi elemeinek kidolgozása egyenesen felesleges és hiábavaló, ha nem történt meg a szóban forgó földterület alapos vizsgálata. Ez a felmérés alapvetően több részelemre bontható, hiszen ha egy új termőföldről van szó, ahol még nem ismerjük a földtani, vízrajzi tényezőket, először mindenképp ezeket kell feltárni. A termőföld minősége, a talajvíz mennyisége stb. nagyban befolyásolhatja a kiépítendő öntözőrendszer sajátosságait, s rengeteg összeget megspórolhat a későbbiek során, ha az öntözőrendszer telepítés ezen szempontok figyelembevételével történik.
Ha a földtani paraméterek birtokában vagyunk, akkor a következő fontos mozzanat egy tervrajz készítése. A vázlatra a föld minden jellemzőjét fel kell tüntetni, így többek között annak méretét, lejtését, a jellegzetes növénytakarót, tereptárgyakat, mint pl.: villanyoszlop, átjáró út, egyéb műtárgyak, stb. A tervrajz amellett, hogy segíti az átláthatóságot, nagyban megkönnyíti a matematikai műveleteket, mint például a szükséges csövek mennyiségét, hosszát, vagy egyéb anyagszükségletet. Általában érdemes az 1:100 méretarányt választani az öntözőrendszer tervezés során hiszen ez jól átlátható.

 

öntözőkút és öntözőrendszer tervezés

Az óriási termőföldek öntözése kiemelt feladat, melyet csak öntözőrendszer telepítés révén lehet effektíven ellátni

 

  • Második lépés: a vízforrás

Az öntözőrendszerek működési mechanizmusának több módja van, melyek a föld és a termeszteni kívánt növényzet, vízforrás vagy éppen egy kisebb kert adottságaitól függnek. Alapvetően az öntözőrendszerek, lineárok a szórófejek segítségével látják el a feladatukat, de sok esetben elegendőnek bizonyulhatnak a csepegtetőcsövek is. A szórófejek között is vannak eltérő rendszerek, így többek között rotoros vagy spray fejek, melyek általában más-más nyomástartományban működnek.
Ahhoz, hogy pontosan be lehessen kalibrálni a szórófejek működését, fontos ismerni, hogy a használandó vízforrás biztosítani tudja-e a szükséges vízmennyiséget a megadott nyomáshoz mérten.
Akárcsak maga az öntözőrendszer, a vízforrás is igen sokféle lehet. Így például felszín alatti talajvíz fúrott öntözőkút által, felszíni vizek pl.: csatorna, természetes vagy mesterséges tó, folyó stb., vezetékes víz. Fontos, hogy amennyiben öntözőkút által szeretné a vizet biztosítani, ezt búvárszivattyúk segítségével tudja megoldani, azonban mint mindig, ez esetben is szükség lesz pontos vízrajzi információkra, mivel, ha nincs elegendő talajvíz, kárba veszhet az eddig befektetett pénz és munka.
Az öntözéshez szükséges megfelelő vízmennyiség biztosítását minden esetben a magyarországi vízkészletekkel gazdálkodó területileg illetékes Vízügyi Igazgatóságokkal kell leegyeztetni, és hozzájárulásukat megszerezni.

Itt érdemes lehet egy kicsit megállni mielőtt tovább fejtegetnénk az öntözőrendszer tervezés  fázisait, kiemelnénk ugyanis az öntözőkút használatában rejlő lehetőségeket, illetve, hogy miért is éri meg ezeket alkalmazni, hiszen jellemzően kevés szó esik az ezekben rejlő potenciálról. Az öntözéses földművelésen belül megkülönböztetünk felületi, valamint mikroöntözési rendszereket. Míg az előbbi esetében elsősorban felszíni vizeket használunk, a mikroöntözés technológiájában kiemelt szerepet kap a felszín alatti vizek felhasználása öntözőkút révén. Az öntözőkút kiválóan alkalmazható talajvízre és rétegvízre is, így rendkívül költséghatékony és környezetkímélő módszerrel egészítheti ki a mezőgazdasági infrastruktúráját. A telepítendő öntözőkúthoz magától értetődően elengedhetetlen a vízjogi engedélyek beszerzése. A Tendert Terv Kft. természetesen vállalja az öntözőkutak, és minden egyéb öntözőrendszer megtervezését. Az öntözőkutak kivitelezésében is sok éves tapasztalattal rendelkezünk.

 

öntözőrendszer telepítés a hatékony termőterületekért

Egy megfelelően kialakított öntözőrendszer telepítés hatékonyan segíthet a termőterület megművelésében

 

  • Harmadik lépés: az öntözőberendezések vagy szórófejek

Ha már elkészült a tervrajz, megvannak a vízforrás adatai, és rendelkezünk minden egyéb szükséges ismerettel, akkor az öntözőrendszer tervezés soron következő szakasza az öntözőberendezések, illetve a szórófejek, vagy csepegtetőcsövek elhelyezésének, elosztásának a megtervezése. Amennyiben nagy mezőgazdasági területről van szó, akkor a nagy teljesítményű, öntöző gépek, berendezések, úgynevezett lineárok kiválasztása a cél. Több féle gyártó típusát lehet választani, amely a terület elhelyezkedése, nagysága és járhatósága valamint a berendezés teljesítménye és a növénykultúra fajtája alapján kerül kiválasztásra és megtervezésre.
Ha lokális öntözés kerül kialakításra, kertészeti növények vízellátása céljából, akkor mindenképp ki kell választani a használni kívánt szórófejeket. A gyártók kínálatában szerepelnek a különböző technikai adatok, mint például a szükséges nyomás, hatótávolság, kilocsolt vízmennyiség stb. Csak ezeknek az adatoknak a tudatában érdemes az elhelyezésen gondolkodni. Alapvető információ, hogy akkor a leghatékonyabb az öntözés, ha a szórófejek vízsugarai nem keresztezik egymást, de nincsenek egymástól távol sem, hanem szinte pontosan összeérnek. Ha keresztezik egymást, a talaj túlságosan is vizes lesz, ami sokszor ugyan olyan káros hatású, mint a szárazság, ha pedig túl messze vannak egymástól, rengeteg terület maradhat szárazon.
Ha csak egy kisebb területről van szó, mint pl.: egy családi ház kertje, akkor valószínűleg elegendő a spray fejek használata is, ugyanis ezek kevésbé szabályos szórásúak, mint rotoros társaik, s hatósugaruk általában 8-15 méterig terjedhet. A nagyobb mezőgazdasági földterületeken azonban ez már nem engedhető meg, hiszen rengeteg vízről és pénzről van szó, így a pontosság alapvető fontosságú.

Az öntözésre szoruló földet és az öntözőrendszert érdemes lehet nagyjából azonos méretű részekre osztani, nem pedig egyetlen nagy rendszert alkalmazni. Ez lehetővé teszi, hogy akár többféle szórófejet is alkalmazni lehessen, ha például eltérő növénykultúrákat akar termeszteni egy nagyjából homogén földterületen, de ez jó módszer a talajszerkezet megváltozó viszonyaihoz való alkalmazkodáshoz is. Felmerülhet persze a kérdés, hogy mekkora legyen egy ilyen területcikk. Ennek meghatározása tulajdonképpen attól függ, hogy a szórófejek teljesítménye mettől meddig nyújtja a maximumot, azaz a meglévő nyomáson meddig tudja a vízforrás a szükséges mennyiséget biztosítani.

Fontos szempont, hogy azonos mechanikájú szórófejeket rakjunk egy adott területre az öntözőrendszer telepítés során, mert így sokkal egyenletesebb lesz a vízlefedettség. A csepegtetőcsöveket mindig külön földcikkre kell helyezni.

 

  • Negyedik lépés: a csőrendszer

Már van vízforrásunk és szórófejünk, de szükség van utolsó lépésként egy csőrendszerre, mely összeköti a kettőt. Az öntözőrendszer tervezés folyamata alatt számításba kell venni, hogy mekkora keresztmetszetű és hosszúságú csövekre lesz szükség ahhoz, hogy a szórófejek a megadott nyomáson a legjobb teljesítményt tudják nyújtani. Tulajdonképpen minél hosszabb egy cső, annál nagyobb az esélye, hogy az utolsó szórófejeknél már csak a szakaszkezdeti nyomás töredéke lesz meg, így pedig a hatósugár jelentősen lecsökken. Ezért is érdemes kisebb öntözőegységekben gondolkozni, mert ezzel a nyomáscsökkenés problémája is kiküszöbölhető lesz. Az öntözőrendszer tervezés óriási segítséget nyújt abban, hogy effektíven átlássuk, hogy hogyan éri meg a csőrendszereket és öntözőegységeket alkalmazni, hiszen így könnyedén kiszámítható minden szükséges paraméter a későbbi zökkenőmentes működéshez.
Az öntözőrendszer tervezés során a bemutatott négy fázis mentén érdemes haladni, hogy a végeredmény maximálisan megegyezzen az előzetes elképzelésekkel és célokkal. Az öntözőrendszer telepítés előtt azonban van még egy rendkívül fontos feladatunk, mégpedig a kötelező vízjogi engedélyek beszerzése. A vízjogi létesítési engedélyhez szükséges a tervrajzok és egyéb dokumentumok csatolása, ezért is érdemes azt szakemberekre bízni, hiszen a nem megfelelő tervek okán nagy eséllyel visszadobja az igénylést a területileg illetékes vízügyi hatóság.

 

öntözőrendszer tervezés öntözőkút kialakításával

A magyar földek nem csak hazánk, de egész Európa legfőbb éléskamrái közé tartoznak

 

Az öntözőrendszer telepítése


Amennyiben az összes szükséges terv és ismeret a rendelkezésünkre áll, elkezdhető maga az öntözőrendszer telepítés is. A munkálatok megkezdése a szórófejek helyének, árkok nyomvonalának kijelölésével kezdődik. Emellett meg kell határozni a vezérlők pontos helyét is.
Ha ez is megvan, a soron következő mozzanat a szükséges földmunkák kivitelezése, például útban lévő tereptárgyak eltávolítása, árokásás. Majd ezután történik a csövek lefektetése, kezdve a fővonallal, amihez a többi földcikk csőhálózatát kívánjuk csatlakoztatni. Értelemszerűen ezt követi a szórófejek elhelyezése az öntözőrendszer telepítés során.
Az árkok betemetése előtt még érdemes leellenőrizni, hogy a mágnesszelepek elektromos kábele össze van e kötve a vezérlőrendszerrel. A szelepek és a vezérlő összekötéséhez használhatunk vízmentes kábelcsatlakozókat, vagy jobb minőségű szigetelőszalagot. Miután minden ellenőrzésre került tulajdonképpen már csak az áramforrásra való csatlakoztatás szükségeltetik.
Végső lépésként próbáljunk ki minden öntözőegységet, ellenőrizzük le az elektromos mechanizmusokat, a mágnesesszelepek működését. Az első bekapcsoláskor kalibrálhatjuk a szórófejek szórásszögét, hatótávolságát.

 

Öntözőrendszer tervezéshez és telepítéshez vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Karbantartás


Az öntözőrendszerek kapcsán van még egy feladat, amiről nem árt röviden szót ejteni, ez pedig a karbantartás fontossága. A karbantartási munkálatok fontos része a fagyás elleni védekezés, azaz a téliesítés. Az aktív időszakban tulajdonképpen minimális ellenőrzésekre van csupán szükség, de azért nem árthat a rendszeres vizsgálat.

Mint ahogy az a fenti sorokban is kiderült, az öntözőrendszer tervezés és telepítés nem egyszerű feladat. Számos mérés, műszaki számítás, technológiai ismeret szükséges csupán a tervezési folyamatok elvégzéséhez, nem beszélve az öntözőrendszer telepítés bonyolult elektronikai, mechanikai folyamatairól.
A tanulság, hogy szakemberek segítsége nélkül nem érdemes belevágni, hiszen rengeteg pénzt veszíthet azzal, ha nem a megfelelő módon történik a rendszer tervezési és kiépítési folyamata. Természetesen rengeteg tényező van, ami meghatározza a munkálatokat, így sok esetben még a hozzáértőknek is nehézséget okozhat a kivitelezés. A kisebb kertek, udvarok öntözésének lebonyolítása ugyan egyszerűbb, mint az óriási mezőgazdasági területek vízellátásának a megoldása, de még ez esetben is érdemes a szakvélemény kikérése.

Cégünk, a Tender Terv Kft. profiljába beletartozik az öntözőrendszerek professzionális szintű tervezése. Az öntözőrendszer telepítés ma már elengedhetetlen feladat a mezőgazdaság számára, hiszen nem csak a gazdák megélhetését biztosítják a földek, hanem az egész ország élelmiszerellátását is. Éppen ezért kiemelt fontosságú a rendkívüli hozzáértéssel és szaktudással felvértezett szakemberek alkalmazása, hiszen elég egyetlen apró hiba és akár hosszú évek munkája is kárba veszhet rövid idő alatt. Kollégáink, kezdve az öntözőrendszer tervezés folyamatától egészen az engedélyezés lebonyolításáig minőségi munkavégzéssel járulnak hozzá a magyar gazdák és hazánk sikereihez. Ezen felül vállaljuk a teljes engedélyezési folyamat lebonyolítását, projektmenedzsmentet és minden felmerülő adminisztratív munkát is.

Ha professzionális segítségre van szüksége, nálunk garantáltan jó helyen jár, bátran lépjen velünk kapcsolatba, és vegye igénybe szolgáltatásainkat!

 

Ajánlatot kérek

 

 

vissza a többi cikkhez
Címkék
Adatvédelmi tájékoztató