Ebben a cikkben:

Öntözőrendszerek tervezése és telepítése

2020. május 06.
2914
öntözőkút és öntözőrendszer teljes körű kivitelezése

A történelem során már sokszor bebizonyosodott, hogy Magyarország legnagyobb kincse a termőföld, hiszen a természeti és éghajlati adottságoknak hála a magyar föld Európa egyik legfontosabb éléskamrája. A kiváló minőségű talaj, és a gazdák gondos munkájának eredménye a mézédes gyümölcsök, egészséges zöldségek, a príma gabonafélék, és még sorolhatnánk. Sajnos azonban a termelőknek évről-évre egyre jobban szembe kell nézni az éghajlatváltozás jelenségével, negatív hatásaival, ami leginkább a kevés csapadék és a forróság formájában hátráltatja a mezőgazdaságot.

Öntözőrendszerekre ugyan eddig is szükség volt, hiszen a gazdag terméshez ez elengedhetetlen, azonban ma már létszükségletté látszik válni a földek öntözése.

A Tender Terv Kft. szolgáltatásai között megtalálja az öntözőrendszerek teljes körű megtervezését, éljen bátran a sokéves szakmai tapasztalatunkkal. Várjuk megkeresését!

Ajánlatot kérek

Öntözőrendszer tervezése


A mezőgazdasági öntözés sokrétű dolog, ebbe beletartozik az üvegházakban alkalmazott mikroszóróktól, a csepegtető és szórófejes öntözéstől kezdve a szántóföldi gépi öntözésig minden. Az öntözőrendszer telepítés mérettől és kiterjedéstől függetlenül nagy szakértelmet igényel, fontos a precíz és hozzáértő munkavégzés. Egy mezőgazdasági öntözőrendszer kiépítése értelemszerűen a tervezésnél kezdődik. Már maga a koncepció kialakítása során is számos tényezőt figyelembe kell venni, és méréseket készíteni a talaj minőségéről, vízrajzi adottságokról, és persze a vízjogi engedélyek beszerzése sem elfelejtendő.

Most lépésről lépésre haladva röviden bemutatjuk, hogy az öntözőrendszer tervezés és öntözőrendszer telepítés milyen méréseket, folyamatokat igényel. Célunk, hogy rávilágítsunk arra, mennyire összetett és bonyolult műveletekről van szó, s a szakemberek alkalmazása elkerülhetetlen. Legyen szó akár kisebb kertek, vagy óriási kiterjedésű termőföldekről, a hibafaktor mindig magas, ha nem hozzáértő kezek munkájára számít.

Az öntözőrendszer tervezés négy lépése


Az öntözőrendszer tervezés első lépése: a terület paramétereinek felmérése, adatgyűjtés

Az öntözőrendszer tervezés lényegi elemeinek kidolgozása egyenesen felesleges és hiábavaló, ha nem történt meg a szóban forgó földterület alapos vizsgálata. Ez a felmérés alapvetően több részelemre bontható, hiszen ha egy új termőföldről van szó, ahol még nem ismerjük a földtani, vízrajzi tényezőket, először mindenképp ezeket kell feltárni. A termőföld minősége, a talajvíz mennyisége stb. nagyban befolyásolhatja a kiépítendő öntözőrendszer sajátosságait, s rengeteg összeget megspórolhat a későbbiek során, ha az öntözőrendszer telepítés ezen szempontok figyelembevételével történik.

Ha a földtani paraméterek birtokában vagyunk, akkor a következő fontos mozzanat egy tervrajz készítése. A vázlatra a föld minden jellemzőjét fel kell tüntetni, így többek között annak méretét, lejtését, a jellegzetes növénytakarót, tereptárgyakat, mint pl.: villanyoszlop, átjáró út, egyéb műtárgyak, stb. A tervrajz amellett, hogy segíti az átláthatóságot, nagyban megkönnyíti a matematikai műveleteket, mint például a szükséges csövek mennyiségét, hosszát, vagy egyéb anyagszükségletet. Általában érdemes az 1:100 méretarányt választani az öntözőrendszer tervezés során hiszen ez jól átlátható.

öntözőkút és öntözőrendszer tervezés
Az óriási termőföldek öntözése kiemelt feladat, melyet csak öntözőrendszer telepítés révén lehet effektíven ellátni

Az öntözőrendszer tervezés második lépése: a vízforrás

Az öntözőrendszerek működési mechanizmusának több módja van, melyek a föld és a termeszteni kívánt növényzet, vízforrás vagy éppen egy kisebb kert adottságaitól függnek. Alapvetően az öntözőrendszerek, lineárok a szórófejek segítségével látják el a feladatukat, de sok esetben elegendőnek bizonyulhatnak a csepegtetőcsövek is. A szórófejek között is vannak eltérő rendszerek, így többek között rotoros vagy spray fejek, melyek általában más-más nyomástartományban működnek.

Ahhoz, hogy pontosan be lehessen kalibrálni a szórófejek működését, fontos ismerni, hogy a használandó vízforrás biztosítani tudja-e a szükséges vízmennyiséget a megadott nyomáshoz mérten.

Akárcsak maga az öntözőrendszer, a vízforrás is igen sokféle lehet. Így például felszín alatti talajvíz fúrott öntözőkút által, felszíni vizek pl.: csatorna, természetes vagy mesterséges tó, folyó stb., vezetékes víz. Fontos, hogy amennyiben öntözőkút által szeretné a vizet biztosítani, ezt búvárszivattyúk segítségével tudja megoldani, azonban mint mindig, ez esetben is szükség lesz pontos vízrajzi információkra, mivel, ha nincs elegendő talajvíz, kárba veszhet az eddig befektetett pénz és munka.

Az öntözéshez szükséges megfelelő vízmennyiség biztosítását minden esetben a magyarországi vízkészletekkel gazdálkodó területileg illetékes Vízügyi Igazgatóságokkal kell leegyeztetni, és hozzájárulásukat megszerezni.

Itt érdemes lehet egy kicsit megállni mielőtt tovább fejtegetnénk az öntözőrendszer tervezés  fázisait, kiemelnénk ugyanis az öntözőkút használatában rejlő lehetőségeket, illetve, hogy miért is éri meg ezeket alkalmazni, hiszen jellemzően kevés szó esik az ezekben rejlő potenciálról. A mezőgazdasági öntözés két típusát megkülönböztethetjük meg, a felületi, valamint mikroöntözési rendszereket. Míg az előbbi esetében elsősorban felszíni vizeket használunk, a mikroöntözés technológiájában kiemelt szerepet kap a felszín alatti vizek felhasználása öntözőkút révén. Az öntözőkút kiválóan alkalmazható talajvízre és rétegvízre is, így rendkívül költséghatékony és környezetkímélő módszerrel egészítheti ki a mezőgazdasági infrastruktúráját. Az öntözőkút telepítéséhez magától értetődően elengedhetetlen a vízjogi engedélyek beszerzése. A Tendert Terv Kft. természetesen vállalja az öntözőkút, és minden egyéb típusú öntözőrendszer megtervezését. Az öntözőkutak kivitelezésében is sok éves tapasztalattal rendelkezünk.

öntözőrendszer telepítés a hatékony termőterületekért
Egy megfelelően kialakított öntözőrendszer telepítés hatékonyan segíthet a termőterület megművelésében

Az öntözőrendszer tervezés harmadik lépése: az öntözőberendezések vagy szórófejek

Ha már elkészült a tervrajz, megvannak a vízforrás adatai, és rendelkezünk minden egyéb szükséges ismerettel, akkor az öntözőrendszer tervezés soron következő szakasza az öntözőberendezések, illetve a szórófejek, vagy csepegtetőcsövek elhelyezésének, elosztásának a megtervezése. Amennyiben nagy mezőgazdasági területről van szó, akkor a nagy teljesítményű, öntöző gépek, berendezések, úgynevezett lineárok kiválasztása a cél. Több féle gyártó típusát lehet választani, amely a terület elhelyezkedése, nagysága és járhatósága valamint a berendezés teljesítménye és a növénykultúra fajtája alapján kerül kiválasztásra és megtervezésre.

Ha lokális öntözés kerül kialakításra, kertészeti növények vízellátása céljából, akkor mindenképp ki kell választani a használni kívánt szórófejeket. A gyártók kínálatában szerepelnek a különböző technikai adatok, mint például a szükséges nyomás, hatótávolság, kilocsolt vízmennyiség stb. Csak ezeknek az adatoknak a tudatában érdemes az elhelyezésen gondolkodni. Alapvető információ, hogy akkor a leghatékonyabb a szántóföldi öntözés, ha a szórófejek vízsugarai nem keresztezik egymást, de nincsenek egymástól távol sem, hanem szinte pontosan összeérnek. Ha keresztezik egymást, a talaj túlságosan is vizes lesz, ami sokszor ugyan olyan káros hatású, mint a szárazság, ha pedig túl messze vannak egymástól, rengeteg terület maradhat szárazon.

Ha csak egy kisebb területről van szó, mint pl.: egy családi ház kertje, akkor valószínűleg elegendő a spray fejek használata is, ugyanis ezek kevésbé szabályos szórásúak, mint rotoros társaik, s hatósugaruk általában 8-15 méterig terjedhet. A nagyobb mezőgazdasági földterületeken azonban ez már nem engedhető meg, hiszen rengeteg vízről és pénzről van szó, így a pontosság alapvető fontosságú.

Az öntözésre szoruló földet és az öntözőrendszert érdemes lehet nagyjából azonos méretű részekre osztani, nem pedig egyetlen nagy rendszert alkalmazni. Ez lehetővé teszi, hogy akár többféle szórófejet is alkalmazni lehessen, ha például eltérő növénykultúrákat akar termeszteni egy nagyjából homogén földterületen, de ez jó módszer a talajszerkezet megváltozó viszonyaihoz való alkalmazkodáshoz is. Felmerülhet persze a kérdés, hogy mekkora legyen egy ilyen területcikk. Ennek meghatározása tulajdonképpen attól függ, hogy a szórófejek teljesítménye mettől meddig nyújtja a maximumot, azaz a meglévő nyomáson meddig tudja a vízforrás a szükséges mennyiséget biztosítani.

Fontos szempont, hogy azonos mechanikájú szórófejeket rakjunk egy adott területre az öntözőrendszer telepítés során, mert így sokkal egyenletesebb lesz a vízlefedettség. A csepegtetőcsöveket mindig külön földcikkre kell helyezni.

Az öntözőrendszer tervezés negyedik lépése: a csőrendszer

Már van vízforrásunk és szórófejünk, de szükség van utolsó lépésként egy csőrendszerre, mely összeköti a kettőt. Az öntözőrendszer tervezés folyamata alatt számításba kell venni, hogy mekkora keresztmetszetű és hosszúságú csövekre lesz szükség ahhoz, hogy a szórófejek a megadott nyomáson a legjobb teljesítményt tudják nyújtani. Tulajdonképpen minél hosszabb egy cső, annál nagyobb az esélye, hogy az utolsó szórófejeknél már csak a szakaszkezdeti nyomás töredéke lesz meg, így pedig a hatósugár jelentősen lecsökken. Ezért is érdemes kisebb öntözőegységekben gondolkozni, mert ezzel a nyomáscsökkenés problémája is kiküszöbölhető lesz. Az öntözőrendszer tervezés óriási segítséget nyújt abban, hogy effektíven átlássuk, hogy hogyan éri meg a csőrendszereket és öntözőegységeket alkalmazni, hiszen így könnyedén kiszámítható minden szükséges paraméter a későbbi zökkenőmentes működéshez.

Az öntözőrendszer tervezés során a bemutatott négy fázis mentén érdemes haladni, hogy a végeredmény maximálisan megegyezzen az előzetes elképzelésekkel és célokkal. Az öntözőrendszer telepítés előtt azonban van még egy rendkívül fontos feladatunk, mégpedig a kötelező vízjogi engedélyek beszerzése. A vízjogi létesítési engedélyhez szükséges a tervrajzok és egyéb dokumentumok csatolása, ezért is érdemes azt szakemberekre bízni, hiszen a nem megfelelő tervek okán nagy eséllyel visszadobja az igénylést a területileg illetékes vízügyi hatóság.

öntözőrendszer tervezés öntözőkút kialakításával
A magyar földek nem csak hazánk, de egész Európa legfőbb éléskamrái közé tartoznak

Az öntözőrendszer telepítése


Amennyiben az összes szükséges terv és ismeret a rendelkezésünkre áll, elkezdhető maga az öntözőrendszer telepítés is. A munkálatok megkezdése a szórófejek helyének, árkok nyomvonalának kijelölésével kezdődik. Emellett meg kell határozni a vezérlők pontos helyét is.

Ha ez is megvan, a soron következő mozzanat a szükséges földmunkák kivitelezése, például útban lévő tereptárgyak eltávolítása, árokásás. Majd ezután történik a csövek lefektetése, kezdve a fővonallal, amihez a többi földcikk csőhálózatát kívánjuk csatlakoztatni. Értelemszerűen ezt követi a szórófejek elhelyezése az öntözőrendszer telepítés során.

Az árkok betemetése előtt még érdemes leellenőrizni, hogy a mágnesszelepek elektromos kábele össze van e kötve a vezérlőrendszerrel. A szelepek és a vezérlő összekötéséhez használhatunk vízmentes kábelcsatlakozókat, vagy jobb minőségű szigetelőszalagot. Miután minden ellenőrzésre került tulajdonképpen már csak az áramforrásra való csatlakoztatás szükségeltetik.

Végső lépésként próbáljunk ki minden öntözőegységet, ellenőrizzük le az elektromos mechanizmusokat, a mágnesesszelepek működését. A mezőgazdasági öntözőrendszer első bekapcsolásakor kalibrálhatjuk a szórófejek szórásszögét, hatótávolságát.

Lineár és dobos mezőgazdasági öntözőrendszerek


Az öntözőrendszerek megtervezése során, mint ahogy azt kifejtettük, nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük az adott terület sajátosságait, adottságait, az elérhető vízforrást, hiszen másképp nem lesz hatékony az öntözés. Szintén meghatározó szempont, hogy mekkora az adott földterület, illetve milyen növénykultúra öntözését kell megoldani. Ezeknek fényében lehetőségünk van az úgynevezett lineár és a dobozos öntözés mellett dönteni. 

Lineár mezőgazdasági öntözőrendszer

A kiterjedt méretű mezőgazdasági öntözés egyik legköltséghatékonyabb módja a lineár öntözés. Ez a mezőgazdasági öntözőrendszer tulajdonképpen egy önjáró, kerekeken guruló szerkezet, mely több toronyból épül fel, s mint azt neve is elárulja, egy egyenes vonalon mozog, egy csatorna, vagy hidránsor mentén. A lineár szántóföldi öntözőrendszer hódítóútjára az USA-ból indult és már hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, hiszen számos előnnyel jár. Többek között igen kedvező  az alacsony üzemeltetési költség; célirányos, pontos, víz- és energiatakarékos öntözés, egyenletes vízelosztás. Emellett minimális élőmunka felhasználást igényel, hiszen a szántóföldi öntözés ezen módja teljességgel automatizálható, s a távvezérlés is megoldható GPS segítségével.

Szántóföldi öntözés automata öntöződobokkal

Olyan esetekben, ahol a földbirtok mérete nem teszi lehetővé a lineár szántóföldi öntözés kivitelezését, vagy hatékonyságát, illetve a szántóföldi csepegtető öntözés sem opció valamilyen oknál fogva, ott más megoldás után kell nézni. 

Ilyen helyzetekben a legjobb döntésnek az automata öntöződobok bizonyulhatnak. A mezőgazdasági öntözőrendszerek ezen típusa ár-érték arányban is kiemelkedő, azonban a mobilitás sem mellékes szempont. Az öntözőkonzolok csökkentett cseppméret révén nem csak a növénykultúrát de a talajt is kímélik, ráadásul alacsony a nyomásigényük, ami az energiatakarékosság szempontjából igen csak előnyös tulajdonság. Szintén komoly érv, hogy a dobos mezőgazdasági öntözés révén csökken a légköri párolgási és szélelhordási veszteség, így egyenletesebb a vízelosztás. Ez a fajta szántóföldi öntözőrendszer a csökkentett energia-, munkaerő- és vízigény okán, akár 50%-kal is lefaraghatja az egységnyi területre jutó öntözési költségeket a körülményektől függően. 

Függetlenül attól azonban, hogy a mezőgazdasági öntözőrendszerek melyik típusa mellett tesszük le a voksunkat, a megfelelő tervezés elengedhetetlen. Fontos minden paraméterrel tisztában lenni, ismerni a vízforrások adottságait, a föld minőségét és számos egyéb tényezőt. A lineár és öntöződobos rendszerek sem tudnak eredményesen és költséghatékonyan működni, ha nem végezzük el az előzetes felméréseket és kalkulációkat. 

Öntözőrendszer tervezéshez vegye fel velünk a kapcsolatot!

Az öntözőrendszer telepítés általános irányelvei


Most, hogy már részletesebben is kifejtettük az öntözőrendszer tervezés és telepítés folyamatát érdemes szót ejteni néhány általánosabb alapelvről is, melyeket mindenképp szem előtt kell tartani. Ezen alapszabályok betartása vagy épp nem betartása rendkívüli módon befolyásolhatják a végeredményt és a mezőgazdasági öntözés hatékonyságát.

Az egyik első és legfontosabb szabály, hogy kerüljük egyazon öntözési zónában az eltérő öntözési módszereket, így például a szórófejes öntözést és a csepegtetést, sőt még a más működési elvű szórófejek egyszerre történő alkalmazása sem ajánlott.  A spray szórófejek vagy rotoros szórófejek teljesítménye különböző, így előfordulhat, hogy egy zónán belül bizonyos részek szárazon maradnak, míg mások túl lesznek öntözve. Fontos különbség, hogy a spray szórófejek leginkább a kis- és tagolt területek öntözésére alkalmasak, míg a rotoros szórófejek a közép- és nagy területek vízellátását tudják garantálni. A spray szórófejek fúvókái 2-5 m-es távolságban, míg a rotoros szórófej hatótávolsága 8-15, vagy akár 30 m-ig is terjedhet.

Ugyancsak fontos megjegyezni, hogy a teljes lefedettségre kell törekedni, azaz a szórófejeket oly módon kell beállítani, hogy ne keresztezzék egymást a vízsugarak, éppen csak összeérjenek.

Az öntözőrendszer telepítés egy másik módja a csepegtetőcsövek alkalmazása, amelyek elsősorban növényágyások, cserje- és örökzöldsövények, vagy akár sziklakertek öntözésére nyújtanak megoldást. Előnye, hogy kifejezetten hosszú szakaszon is bevethető, és viszonylag egyszerűen kiépíthető.

Sajnos gyakori tapasztalat, hogy akik szakértők segítsége nélkül vágnak bele a mezőgazdasági öntözőrendszer kiépítésébe, rendre elkövetik az említett hibákat.  

Már szó esett az előzetes felmérések és megfelelő adatfelvétel fontosságáról, de ugyancsak gyakori, hogy öntözőrendszer tervező szakember munkája nélkül vágnak bele az emberek a kivitelezésbe, mindennemű előzetes vizsgálat és tervezés nélkül. Ez mondanunk sem kell, hatalmas hiba, hiszen a vízrajzi adottságok, a terepviszonyok, a talajösszetétel, az árnyékos felületek aránya, a jellegzetes növénytakaró, de még a széljárás is alapjaiban határozza meg az öntözőrendszer telepítés mikéntjét. Nem beszélve például a rendelkezésre álló vízforrásokról és vízkészletről. Ha a mezőgazdasági öntözőrendszer kiépítése során ezeket a tényezőket nem vesszük figyelembe, akkor csupán azt érjük el, hogy a pénzünket és az energiánkat pocsékoljuk. Nem érdemes a szakemberek munkáján spórolni, hiszen csak így garantált a befektetett pénz megtérülése és a hatékony termelés. A mezőgazdasági öntözőrendszer árak alapvetően nagyon széles skálán mozognak, elsősorban a földterület nagyságától, a vízforrás típusától és az öntözőberendezések fajtájától függően.

Mezőgazdasági öntözőrendszer karbantartása


Az öntözőrendszerek kapcsán van még egy feladat, amiről nem árt röviden szót ejteni, ez pedig a karbantartás fontossága. A karbantartási munkálatok fontos része a fagyás elleni védekezés, azaz a téliesítés. Az aktív időszakban tulajdonképpen minimális ellenőrzésekre van csupán szükség, de azért nem árthat a rendszeres vizsgálat.

Mint ahogy az a fenti sorokban is kiderült, az öntözőrendszer tervezés és telepítés nem egyszerű feladat. Számos mérés, műszaki számítás, technológiai ismeret szükséges csupán a tervezési folyamatok elvégzéséhez, nem beszélve az öntözőrendszer telepítés bonyolult elektronikai, mechanikai folyamatairól.

A tanulság, hogy szakemberek segítsége nélkül nem érdemes belevágni, hiszen rengeteg pénzt veszíthet azzal, ha nem a megfelelő módon történik a rendszer tervezési és kiépítési folyamata. Természetesen rengeteg tényező van, ami meghatározza a munkálatokat, így sok esetben még a hozzáértőknek is nehézséget okozhat a kivitelezés. A kisebb kertek, udvarok öntözésének lebonyolítása ugyan egyszerűbb, mint az óriási mezőgazdasági területek vízellátásának a megoldása, de még ez esetben is érdemes a szakvélemény kikérése.

Öntözőrendszer téliesítése


Az öntözőrendszer tervezés során a téliesítés problémakörére is gondolni kell, ez tulajdonképpen a karbantartás részét képzi. A szántóföldi öntözőrendszer téliesítésének alapvetően két módja van, az ürítőszelepekkel, vagy kompresszoros kifúvatással történő előkészítés. Ez persze a mezőgazdasági öntözőrendszer kialakításától függ. Amennyiben az öntözőrendszer telepítés során automata ürítőszelepek is helyet kapnak a rendszerben, akkor nincs is különösebb teendőnk, csupán a főcsap elzárása, ugyanis  az automata ürítőszelepek használatakor minden egyes öntözés után elfolyik az összes víz a rendszerből. A másik megoldás a kompresszoros víztelenítés, amikor egy magasnyomású kompresszorral tulajdonképpen kifújjuk az öntözőrendszerben maradt vizet. Az öntözőrendszer tervezés és telepítés során természetesen ez a megoldás is preferálható, azonban ezesetben gondoskodni kell arról, hogy a kompresszort egyszerűen csatlakoztatni lehessen a mezőgazdasági öntözőrendszer gerinchálózatára.

Költséghatékony öntözőrendszer


A mezőgazdasági öntözés az elsődleges vízfelhasználó tevékenység világszerte, és a kereslet mára meghaladja a kínálatot. Szomorú tapasztalat, hogy a világ számos pontján, sőt gyakran hazánkban is olyan öntözési módszereket alkalmaznak, melyek  egyrészt rendkívül hatástalanok, ráadásul jelentős mennyiségű víz vész el a lefolyás és a felszíni párolgás következtében. A világ népességének gyarapodásával, valamint az élelmiszer- és vízigény növekedésével a mezőgazdasági közösség egyre inkább a vízfelhasználás optimalizálására és a hatékonyság növelésére összpontosít, a víz megtakarítása és a költségek csökkentése érdekében. A hatékony öntözővíz-gazdálkodás minden mezőgazdasági ágazatban vizet és pénzt takaríthat meg. A termelők csökkenthetik a víz, a szivattyúzás és a műtrágya költségeit, miközben jobb talajminőséget érhetnek el és növelhetik a terméshozamot.

Az öntözés hatékonyságát befolyásoló elsődleges tényezők közé sorolható az éghajlat, a talaj minősége, a növényfajták és az öntözési technikák. Az öntözés ütemezésére, az öntözési módszerekre, a vízszűrésre, az adott növényfajtákra, a talajjavításra és az alternatív vízforrásokra összpontosítva jelentős fejlesztések valósíthatók meg.

Mezőgazdasági öntözőrendszer árak


A szántóföldi öntözés nem olcsó mulatság, azonban a természetes vízforrásokat hatékonyan kihasználva jelentősen faraghatunk a költségeken. Ennek alapja pedig a már sokszor hangoztatott pontos és precíz felmérés, tervezés, illetve a kivitelezés.
A mezőgazdasági öntözőrendszerek telepítésének árát rendkívül sok tényező befolyásolja, kezdve az öntözőrendszer típusától, a birtok nagyságán és a vízforrás hozzáférhetőségén keresztül, a terepviszonyokig. A mezőgazdasági öntözőrendszerek kapcsán árajánlatot ennek fényében, csak terepszemlét és pontos mérések elvégzését követően lehet tenni. 

Az öntözőrendszer tervezés és telepítés során már eleve nagy hangsúlyt fektetünk a költséghatékonyságra és a pazarlás elkerülésére. Ez persze nagyon sok dologból adódik össze, nézzük meg részletesebben, hogy mik is ezek, mire kell figyelni az öntözőrendszer telepítés során.  

Megfelelő módszerek kiválasztása az öntözőrendszer tervezés során


Az öntözés módszere jelentősen befolyásolja az öntözés hatékonyságát. A termelők által leggyakrabban használt öntözési módszerek felszíni, sprinkler és csepegtető öntözés. A felszíni öntözés során egy egész tábla vagy kis sávok elöntése történik az adott területen. Ez a legolcsóbb és leggyakrabban használt módszer, ugyanakkor ez a legkevésbé hatékony is. A sprinkler, vagy szórófejes öntözés során a szivattyúzott vizet rögzített vagy forgó fejekkel permetezzük a szántóföldre. Bár hatékonyabb, a nyomásigény miatt drágább. A csepegtetők a vizet csöveken keresztül nyomják a növényekhez a talaj felszínén vagy a talaj alatt. Mivel a vizet közvetlenül a gyökérhez juttatják, rendkívül hatékony, akár 40-80%-os vízmegtakarítást biztosít a hagyományos rendszerekhez képest.

Vízszűrés


Szűrőrendszereket használnak annak biztosítására, hogy az öntözőrendszerek ne tömődjenek el. Fontos, hogy az adott öntözési feltételek és az öntözési mód alapján válasszunk szűrőrendszert. A leghatékonyabb és legeredményesebb megoldás egy teljesen automatikus, öntisztító, önöblítő mechanizmussal rendelkező szűrő kiválasztása, amely minimális mennyiségű vizet használ a szűrőrendszer tisztán tartása érdekében. Ez segít a termelőnek megtakarítani a vizet, valamint csökkenti a költségeket és a munkaerőt.

Vízforrás, öntözőkút


Az egyik legmeghatározóbb szempont a pazarlás elkerülése és a költségek csökkentése során a vízforrás.  Mivel a növekvő vízszükséglet és a népesség növekedése hatással van a vízellátásra, a fenntarthatóság érdekében fontos a mezőgazdaság számára alternatív vízforrások megtalálása. Napjainkban egyre több helyen alkalmazzák a szennyvíz újrafelhasználását (persze a káros, szennyező anyagoktól megtisztítva), vagy egyes helyeken a sós víz sómentesítését. Az öntözőrendszer telepítés módját gyakran már eleve a rendelkezésre álló vízforrások határozzák meg, így ezt a legnehezebb befolyásolni. Mindazonáltal hazánkban egy-egy öntözőkút hosszú évekig elég vízforrással is szolgálhat.

Talajjavítás


A talajjavítás a vízfelhasználás optimalizálásának egy másik módja. Ide tartozik a szántóföldi szintezés (egyenletes elosztás a lefolyás elkerülése érdekében), a barázdák töltése (csapadékvízzel feltöltődő földgátak), a maradékanyag-kezelés (a felületi maradványok kezelése a párolgás csökkentése érdekében) és a vízelosztó rendszerek, amelyek csökkentik a szivárgást.

Az öntözőrendszer telepítés során érdemes tehát ezeket a lehetőségeket szem előtt tartani, hogy biztosíthassa a terményhozamot, de költséghatékony és környezetkímélő eszközökkel érje el ezt.

Cégünk, a Tender Terv Kft. alapszolgáltatásai közé tartozik az öntözőrendszer tervezés is. Az öntözőrendszer telepítés ma már elengedhetetlen feladat a mezőgazdaság számára, hiszen nem csak a gazdák megélhetését biztosítják a földek, hanem az egész ország élelmiszerellátását is. Éppen ezért kiemelt fontosságú a rendkívüli hozzáértéssel és szaktudással felvértezett szakemberek alkalmazása, hiszen elég egyetlen apró hiba és akár hosszú évek munkája is kárba veszhet rövid idő alatt.

Ha professzionális segítségre van szüksége, nálunk garantáltan jó helyen jár, bátran lépjen velünk kapcsolatba, és vegye igénybe szolgáltatásainkat!

Ajánlatot kérek

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása