Ebben a cikkben:

Esővíz szikkasztás, a védekezés megfelelő eszköze

2021. február 04.
11220
esővíz szikkasztó rendszer kiépítése

A csapadékvíz elvezetése mindig elsődleges szempont kell, hogy legyen, mikor megtervezünk, vagy felújítunk egy lakó- vagy irodai környezetet, akár ipari létesítményt, hiszen a nem megfelelő csatornázás súlyos problémákhoz vezethet. A lezúduló víz megáll a kertekben, tönkreteheti a növényzetet, vagy megrongálhatja a lakó-, és gazdasági épületek alapzatát, szerkezetét.  Az új beépítésű vagy burkolt felületek növekedésével a probléma pedig napjainkban egyre csak fokozódik.

Alternatíva az esővíz elvezetésére


A nem megfelelő csatornázás hiányában a gondok megelőzése végett akár egyedileg, saját kezűleg is megoldhatja a csapadékvíz elvezetésének problémáját, méghozzá annak egy helyre koncentrálásával a telken belül, úgynevezett esővíz szikkasztó berendezéssel. Mindazonáltal ennek megvalósítása nem minden esetben lehetséges, hiszen nagyban függ a talaj minőségétől, például csúszásveszélyes vagy agyagos talajjal rendelkező területeken csak nehezen, vagy egyáltalán nem megoldható, míg máshol egyenesen kötelező a csapadékvíz szikkasztása, illetve vízelvezető rendszerbe történő elvezetése.

Csapadékvíz szikkasztó építés a Tender Terv Kft. segítségével

Az esővíz szikkasztó megépítése nem kifejezetten nehéz feladat, azonban ennek ellenére időigényes lehet, illetve valamilyen szintű hozzáértés elengedhetetlen ahhoz, hogy a szikkasztó végül megfelelően működjön. A legnagyobb hibalehetőség az esővíz szikkasztó méretezésében van, ugyanis, ha rosszul kalkulálunk, akkor vagy továbbra is meg fog állni az esővíz a telken, vagy olyan mértékben kiszárítjuk a talajt, hogy az ott lévő növényzet teljesen elpusztul.

Ha Önnek is problémát okoz az esővíz elvezetése, szeretne valamilyen szikkasztó berendezést a telkére, udvarára, kertjébe, de nincs ideje, megfelelő eszközei és hozzáértése ahhoz, hogy ezt egyedül megvalósítsa, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot! A Tender Terv Kft. szolgáltatásainak listáján a csapadékvíz szikkasztó megtervezése és telepítése is szerepel.

Na de mi is az a csapadékvíz szikkasztó?

Alapesetben az esővíz elvezetése a talajban, zárt szelvényű rendszereken keresztül történik, amelyek a közmű-rendszerhez csatlakoznak, azonban, ha erre nincs lehetőség, akkor alternatív megoldásként a szikkasztó rendszerek telepítése egy remek opció.

Az esővíz szikkasztó lényege, hogy a lehulló csapadékvíz egy tárolórendszerbe kerül, majd az onnan fokozatosan szivároghat be a talaj rétegeibe a kapillárishatás révén, azaz a felesleges vízmennyiség felfelé, lefelé vagy oldalirányba távozik a talajba. Ezek a rendszerek a föld alatt kapnak helyet. Az esővíz szikkasztó megakadályozza, hogy a víz megálljon a felszínen, s károkat okozzon. Ugyanakkor a szerkezet annak a veszélyét is magában hordozza, hogy átesünk a ló túloldalára, és a berendezés túlságosan is kiszárítja a talajt, ellehetetleníteni a növényzet megtelepedését, ezért nagyon fontos a szikkasztó megfelelő méretezése, melyet érdemes szakemberekre bízni.

esővíz szikkasztó működése
A szikkasztóblokk működési elve

Törvényi keretek

Az esővíz elvezetésének körülményeit a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről határozza meg. A rendelet előírja, hogy a telkek és területek csapadékvíz-elvezető rendszerét úgy kell megtervezni, hogy a víz ne okozzon kárt a terepen, az építményekben és az épületekben, vagyis ne mossa ki a talajt, ne áztassa el a területet és ne okozzon korróziót a szomszédos telkeken és építményeken, valamint a közterületeken. A jogszabály emellett arra is kitér, hogy a csapadékvíz-elvezető rendszert úgy kell kialakítani, hogy az esővíz ne akadályozza az épületek és területek megfelelő használatát. Az esővíz-elvezetés részletes szabályait az OTÉK 47. §-a tartalmazza. Ebben a részben a rendelet kimondja, hogy a csapadékvíz a telken belül elszivárogtatható, ha ez a telek és a szomszédos telkek, továbbá az építmények állékonyságát és rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti.

A csapadékvízsüllyesztő vásárlása előtt érdemes a szakértői szakvélemény alapján mérlegelni. Választhat előre elkészített, fix méretű eszközök közül, de olyan szerkezetek is elérhetőek, melyek mérete egyénileg alakítható, mivel különböző modulokból épülnek fel. A berendezés egy blokkját úgy kell elképzelni mint egy műanyag, lyukacsos ládát, vagy szitát. Ha nem szeretné saját kezűleg kialakítani a szikkasztóblokkokat, akkor választhatja az előre méretezett szikkasztó alagutakat is. Bármely megoldás mellett is teszi le a voksát, a szikkasztókat vízáteresztő geotextíliával kell burkolni, hogy elérjük a maximális hatást.

A csapadékvizet lényegében bárhonnan el lehet juttatni a szikkasztóba, ehhez elegendő egy egyszerű csőrendszer kiépítése is. Az sem probléma, ha a telepítendő szerkezet felett járműforgalom van, csupán a megfelelő vastagságú burkolattal kell ellátni, ami egy átlagos gépjármű esetében kb. 60 centimétert jelent.

Esővíz szikkasztó méretezése

Csapadékvíz szikkasztó típusai

Az esővíz szikkasztó rendszernek több típusa van, melyek alkalmazása a terep adottságaitól függ. A megfelelő szikkasztó kialakítása előtt azonban gondoskodni kell a víz elvezetéséről is, hiszen meg kell oldani, hogy a fal mellől, betonozott részekről az esővíz eljusson a szikkasztóig. Ehhez a legegyszerűbb megoldás, ha a vizet a ház falától valamilyen felszíni folyókával vezetjük el 2-3 méteres távolságra, vagy ameddig szükséges. Ennek kialakítása egészen egyszerű, ugyanis lehet kapni előre gyártott folyókákat, ráccsal vagy anélkül, de akár helyben is lehet egy vályúszerű lefolyót betonozni. Ha a vízelvezetés megoldott, akkor az udvar, vagy telek méretének, talajszerkezetének, vagy a tereptárgyak függvényében ki kell választani a megfelelő szikkasztó berendezést.

Szikkasztó alagút


A vízelvezetésre csatornarendszer híján az egyik legjobb megoldás, ha a vizet szikkasztó alagutakba vezetjük el. A módszer azon alapszik, hogy a talajban egymásba kapcsolható csöveket, azaz alagútelemeket fektetünk egy síkban. Az alagútba egy csövön keresztül érkezik a felesleges csapadékvíz, majd innen több irányba, a talaj alsóbb rétegeibe szivároghat, melyet a talaj is hasznosítani tud.

A szikkasztó alagutak előnye, hogy kiépítésük gyors és egyszerű, és csak ritkán igényelnek munkagéppel végzett beavatkozást. Emellett ez a megoldás rendkívül költséghatékony. Mérete, kapacitása pedig utólag is növelhető.

Szikkasztó blokk


A szikkasztó alagút mellett nyújt alternatív megoldást a szikkasztó blokk, vagy szikkasztó box, mely a burkolt területeken összegyűlt csapadékvizet tárolja, majd szikkasztja, de alkalmazható kerti tavak, víztározók vizének szikkasztására is. A klasszikus kavicsos szikkasztással ellenben sokkal több mennyiségű vizet képes befogadni, ráadásul a kialakítása is olcsóbb. A szikkasztó blokkok kiépítése sem nagy ördöngösség.

A szikkasztó blokk és alagút közti legfőbb különbséget az jelenti, hogy az alagút csak egy síkba, azaz egy rétegbe fektethető, tehát helyigénye is kiterjedtebb, míg a blokk felülete igény szerint növelhető, mellyel a teljesítménye is fokozható. Ha kertje kicsi, akkor érdemesebb tehát a szikkasztó blokkot választania.

Esővíz szikkasztó kavicsból

A kavicsból készült csapadékvíz szikkasztó egy jól bevált régi módszer. Jelen esetben a szikkasztó egy gödör, amely eléri a talaj vízzáró rétegét, így agyagos talaj esetén mélyebb, homokos talajnál sekélyebb. A kiásott gödör geotextil bélelést kap, melybe osztályozott, úgynevezett kulé kavics kerül, lehetőleg minél nagyobb szemcseméretben. A kavicsréteg tetejére szintén geotextil kerül, erre pedig az adott talajtípustól függően homok, agyag stb.. A kavicsos szikkasztó esetében a vízelvezetés a talajszint alatt történik, melyre a legjobb megoldás a KG-cső (szennyvízcső). Itt figyelni kell arra is, hogy tisztítóidomokat is elhelyezzünk a dugulás megelőzése végett.

Előnye hogy olcsóbb, hátránya azonban, hogy telepítési folyamata nehezebb, kevésbé variálható a telepítési helyhez mérten, valamint egy esetleges javítás kivitelezése is sokkal nehezebb, ráadásul kevesebb vizet tud elnyelni, mint egy szikkasztó blokk, vagy alagút.

Egyéb fontos tudnivalók

Terhelhetőség

Az esővíz szikkasztók kapcsán gyakori tévhit, hogy nem lehet olyan helyre telepíteni őket, ahol jelentős gépjárműforgalom zajlik, például a garázshoz vezető út alá. Ez azonban nem állja meg a helyét, ugyanis akár tehergépjárművekkel terhelt talaj alá is telepíthetők szikkasztók. Amire ezesetben figyelni kell az az, hogy megfelelő vastagságú talajréteg kerüljön a rendszerre, illetve eleve olyan berendezéseket kell választani, amelyek jól bírják a terhelést. Személygépkocsi esetében legalább 600 mm, tehergépjárműnél pedig legalább 800 mm burkolatnak kell az esővíz szikkasztó felé kerülnie, de ez nagyban függ a szikkasztó típusától is.

Az esővízszikkasztó ára

Természetesen az esővíz szikkasztó kiépítése előtt az anyagiak sem elhanyagolgató szempontok. Azonban mivel alapvetően az adott helyszín adottságaitól függ a szikkasztó típusa, mérete, nehéz látatlanban árakról beszélni. Ha pedig a környezet megköveteli, hogy több blokkot helyezzünk el egymás mellé, akkor értelemszerűen az árak is megtöbbszöröződnek. Illetve a különböző gyártók termékei között is jelentős eltérések lehetnek. 

Méretezés

A 30/2008. (XII. 31.) KvVM rendelet 61.§. (3) bekezdése kimondja: „A szikkasztó méretét úgy kell meghatározni, hogy a lehulló csapadékvíz tárolása biztosított legyen.” A tervezéskor ennek jegyében a legfontosabb szempont, hogy az adott területen körülbelül mennyi lesz az elvezetendő csapadékvíz hozam. Ugyanakkor egyéb tényezőket is szem előtt kell tartani, mint a talaj szerkezete és vízáteresztő képessége, a telek mérete, a szomszédos telkeken lévő épületek elhelyezkedése, közelsége stb. A méretezés kapcsán már említettük, hogy pontos számításokra van szükség, ha el akarjuk kerülni, hogy az esővíz továbbra is problémát okozzon, illetve teljesen kiszáradjon a talaj.  

Környezetbarát megoldás

Az esővíz szikkasztó nem csupán a lakosság számára hasznos, hanem a talajra és az élővilágra nézve is számos előnnyel jár. A felszín alatti vizeket sokszor úgy kezeljük, mintha végtelen erőforrások lennének, azonban ez természetesen nincs így, egy idő után ezek kimerülnek, ha nem történik meg a kinyert víz pótlása valamilyen módon. Az esővíz csatornarendszerbe történő elvezetése miatt a talajba visszajutó víz mennyisége jelentősen lecsökken, ami például a fúrott kutak vízhozamában is meglátszik, ha azok csupán a sekélyebb rétegeket érik el. Nagyobb problémát jelent azonban a talaj felsőbb rétegeinek kiszáradása, ami a növényzet eltűnését eredményezheti. Minderre rátesz egy lapáttal, hogy évről évre kevesebb csapadék hullik. Az esővíz szikkasztó azonban az összegyűjtött vizet teljes egészében a talajba juttatja vissza, fenntartva ezzel a víz normális körforgását. A szikkasztóban összegyűjtött vizet szivattyú segítségével a későbbiekben akár öntözésre, autómosásra is használhatjuk.

Ebből a szemszögből tehát a  csapadékvíz szikkasztó egy kifejezetten környezetbarát megoldás, mely ráadásul olcsó, könnyen kivitelezhető és rendkívül hatékony is.

Fontos adalék mindehhez, hogy a szikkasztót minimum 20 centiméter talajréteggel kell lefedni, ha meg akarjuk óvni a növényzetet, ugyanis a szikkasztóelem fölötti talajszelvény mindig gyorsabb ütemben fog kiszáradni. Minél vastagabb réteg fedi a szikkasztót, annál könnyebb elkerülni ezt a jellegű problémát.

Válassza ön is a Tender Terv Kft. szolgáltatásait!

A csapadékvíz szikkasztó ugyanakkor nem csak a háztartások számára jelent megoldást a problémákra, hanem akár ipari szinten is, nagyobb létesítmények körül, mivel a modulok egymásba kapcsolhatóak a szükséges kapacitás növelése érdekében.

A Tender Terv Kft. munkatársai és szakemberei hosszú évek tapasztalatait felhasználva, bármikor segítséget nyújtanak önnek, szikkasztó blokkok, alagutak kiválasztásában, telepítésében, karbantartásában. Amennyiben nem tudja, hogy milyen típusú berendezést vásároljon, vegye fel velünk a kapcsolatot, s mi segítünk tervei megvalósításában.

Kapcsolatfelvétel

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása