• kerti kút kialakítása

  Hogyan befolyásolják a helyi adottságok a kerti kút kialakítását?

  A saját, lakossági felhasználásra készíttetett fúrott kutak népszerűsége kétséget kizáróan felfelé ível, hiszen a növekvő közüzemi díjak mellett sokkal jobban megéri a kertünk alatt csordogáló vizet hasznosítani.

  Tovább
 • csatornahálózat kivitelezés lépései

  Ezek tartoznak a csatornahálózat kivitelezésébe

  Egy komplett csatornahálózat kiépítése enyhén szólva is igen körülményes feladat, amihez rengeteg szakértelem, tapasztalat szükséges, ráadásul a megfelelő eszközarzenállal is rendelkezni kell a professzionális végeredmény eléréséhez. A csatorna bekötése több fázisból, kisebb lépésekből áll, melyeket hatalmas precizitással kell elvégezni.

  Tovább
 • Az öntözőrendszer tervezés fázisai

  Öntözőberendezések és szórófejek

  Az öntözőrendszer tervezés egy több fázisból álló összetett és bonyolult struktúra, melynek egyik legfontosabb része az öntözés leghatékonyabb módjának megtalálása, hiszen ez nagyban függ a szóban forgó földterület adottságaitól, nagyságától, termesztendő növénykultúrától is.

  Tovább
 • Egyre népszerűbbek az otthoni felhasználású fúrt kutak

  Engedély beszerzés fúrt kút esetén

  Napjainkban ismét egyre népszerűbbek a saját, otthoni felhasználású fúrt kutak létesítése és üzemeltetése a költséghatékony vízellátás okán, azonban azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy a fúrt kutak engedélyeztetése egy olyan kötelező procedúra, melynek hiányában komoly büntetésekre, szankciókra lehet számítani.

  Tovább
 • vízöblítéses kútépítés

  Öblítéses kútépítés folyamata

  A vízöblítéses kútépítés a kútfúrás egy speciális fajtája, melyet mi is gyakran alkalmazunk. A következő cikkben röviden összefoglaljuk, hogy mit is jelent ez tulajdonképpen, milyen részfolyamatokból áll a kútfúrás ezen formája.

  Tovább
 • a csapadékvíz szikkasztó rendszerekről

  A csapadékvíz szikkasztó rendszerek típusai

  A csapadékvíz szikkasztó egyre népszerűbb alternatívát jelent olyan helyeken, ahol nincs kiépítve megfelelően a vízelvezetés, csatornázás. Sok kertes házban küzdenek azzal a problémával, hogy a csapadék megáll az udvaron, ezzel nagy károkat okozva az épületekben, kertekben.

  Tovább
 • Lineár öntözés, dobos öntözés megfelelő tervezet alapján kialakítva

  Lineár és dobos öntözés

  Bizonyára Ön is látott már utazás közben nézelődve a hatalmas termőföldeken a környezetből magasan kiemelkedő öntözőrendszereket. Nos ezek az eszközök az úgynevezett lineár öntözőberendezések. Az alábbi rövid cikkben ismertetjük, hogy mit érdemes tudni a lineár öntözés kapcsán, de kitérünk egy szintén népszerű kategóriára, a dobozos öntözés bemutatására is.

  Tovább
 • Mikor szükséges az állapotfelvételi terv?

  Állapotfelvételi terv, mikor van rá szükség?

  A vízjogi engedélyeknek többféle típusa létezik a céloktól, beruházás állapotától függően. Ebben a cikkben a vízjogi fennmaradási engedélyt vesszük jobban szemügyre, kiemelve azt a szituációt, amikor célzott állapotfelmérési tervet és kútvizsgálatokat kell végezni az engedély megszerzése érdekében.

  Tovább
 • öntözőrendszer megtervezésének folyamata

  Az öntözőrendszer megtervezésének első lépése

  A mezőgazdasági öntözőrendszerek megtervezése összetett és bonyolult feladatok sorozata, ezért szakértők bevonása nélkül nem érdemes ezt elkezdeni. Nézzük meg mik az első lépések a tervezés során.

  Tovább
 • felszíni vízkivétel szabályai előírásai

  A felszíni vízkivétel szabályai

  Az öntözőrendszerek vízforrásául többféle alternatíva közül válogathatunk a régió, természeti adottságok, egyéb erőforrások függvényében. Mindazonáltal a felszíni vízkivétel során is számos törvényi, jogszabályi rendelkezésnek kell megfelelni.

  Tovább
Címkék
Adatvédelmi tájékoztató